Džihádistická skupina Boko Haram prepustila stovky školákov, unesených na severozápade Nigérie

Odhadovaných 344 žiakov, ktorých minulý týždeň v piatok uniesli v meste Kankara v štáte Katsina na severozápade Nigérie, vo štvrtok prepustili. Informoval o tom bezpečnostný poradca guvernéra, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

17.12.2020 23:42
Nigéria Foto: ,
Škola meste Kankara v štáte Katsina na severozápade Nigérie, odkiaľ ozbrojenci uniesli stovky študentov.
debata

„Máme 344 študentov, v súčasnosti sú v štáte Zamfara, kde absolvujú lekárske prehliadky. Sme vďační Bohu, že ich prepustili,“ uviedol pre AFP Ibrahim Katsina, bezpečnostný poradca guvernéra.

Osobný asistent nigérijského prezidenta Muhammadiho Buhariho, Bašír Ahmaad, už skôr potvrdil, že chlapcov prepustili, ale ešte nebol jasný počet prepustených.

Ďalší dvaja predstavitelia stanovili ich počet na 320 a 333, pričom miestni obyvatelia v meste Kankara uviedli, že ich je viac ako 500.

„Nikto nevie povedať presný počet,“ dodal informátor pre AFP s tým, že po rokovaniach vlády s únoscami boli deti ponechané v lese.

Teraz sa nachádzajú v meste Tsafe v štáte Zamfara a neďaleko mesta Yankara v štáte Katsina. „Skutočný počet oslobodených detí bude známy až po osobnom sčítaní, keď prídu do hlavného mesta štátu Katsina,“ povedal ešte informátor z prostredia bezpečnostných zložiek pre AFP.

Skupina ozbrojencov zaútočila na strednú školu v Kankare v piatok neskoro večer 11. decembra. Do mesta prišli na motorkách. Pred školou sporadicky strieľali.

Útok najprv úrady pripísali kriminálnikom, ale neskôr sa k zodpovednosti zaň prihlásila džihádistická skupina Boko Haram. Skupina Boko Haram zverejnila vo štvrtok video, kde tvrdí, že v záberoch vidieť masovo unesených školákov.

Školské tašky unesených školákov na laviciach v... Foto: SITA/AP, Sunday Alamba
Nigéria Katsina únos študenti Boko Haram prepustenie Školské tašky unesených školákov na laviciach v chlapčenskej strednej škole v Kankare na severozápade Nigérie
debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria #únos detí