Nemeckí lekári detailne opísali liečbu Navaľného otravy

Nemeckí lekári, ktorí liečili ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného po otrave nervovoparalytickou látkou, podrobne opísali tento prípad vo významnom lekárskom časopise The Lancet. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

23.12.2020 17:33
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Alexej Navaľnyj
debata (158)

Berlínska nemocnice Charité v stredu uviedla, že Navaľnyj dal povolenie na zverejnenie článku v časopise.

Navaľnému prišlo náhle zle počas domáceho letu v Rusku 20. augusta. Lietadlo preto núdzovo pristálo v sibírskom meste Omsk, kde Navaľného hospitalizovali. Po dvoch dňoch politických naťahovačiek opozičného lídra prepravili 22. augusta špeciálne vybaveným súkromným lietadlom do Berlína.

Európska únia uvalila sankcie na šiestich ruských predstaviteľov a na štátny výskumný ústav, keď testy urobené Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPCW) ukázali, že Navaľnyj bol vystavený účinku nervovoparalytickej látky novičok z čias Sovietskeho zväzu. Kremeľ, ktorý popiera účasť na otrave, zaviedol odvetné sankcie na predstaviteľov EÚ.

Lekári z nemocnice Charité vo svojom článku v časopise The Lancet detailne opísali presný priebeh Navaľného ochorenia a liečby rôznymi druhmi liekov, ktoré zabrali na príznaky a už predtým existujúce zdravotné problémy pacienta.

Keď sa Navaľného zdravotný stav zlepšil, prebudili ho z umelo navodenej kómy a lekári stanovili záver, že ťažkosti porozumieť reči a rozprávať, ktoré sa u Navaľného najprv po prebudení z kómy prejavovali, po troch týždňoch zmizli.

„Pri poslednej lekárskej prehliadke na 55. deň sme zistili takmer úplné vyliečenie neurologických, neuropsycholo­gických a neurofyziologických nálezov bez príznakov polyneuropatie,“ napísali lekári v článku.

Je to prvá štúdia klinického prípadu, podrobne opisujúca otravu novičkom, hoci príznaky a liečba sú podobné ako pri vplyve organofosfátových pesticídov, ktoré si každý rok v Ázii vyžiadajú vyše 100-tisíc ľudských životov.

Navaľného lekári poznamenávajú, že ich pacient „mal veľmi priaznivé výsledky“, čo pripisujú okamžitej liečbe, ktorú dostal v Rusku.

Investigatívna webová stránka Bellingcat a niekoľko ďalších médií po spoločnom vyšetrovaní minulý týždeň napísali, že agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) od roku 2017 sledovali Navaľného na jeho cestách.

Kritik Kremľa, ktorý sa v súčasnosti zotavuje v Nemecku, tento týždeň zverejnil videozáznam svojho telefonátu s jedným z údajných agentov, ktorý povedal, že jed dali do Navaľného spodkov. FSB označila toto video za falošné.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Alexej Navaľnyj #Novičok