Trump prosil, lichotil a hrozil. Žadonil o 11 780 hlasov z Georgie

Nadávky, lichôtky a hrozby použil v sobotňajšom hodinovom telefonáte americký prezident Donald Trump, keď sa snažil presvedčiť štátneho tajomníka štátu Georgia Brada Raffenspergera, aby našiel dostatočný počet voličských hlasov a zmenil výsledok prezidentských volieb v tomto štáte. Uviedol to denník The Washington Post, ktorý získal záznam telefonátu.

04.01.2021 12:00
Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump
debata (18)

„Potrebujem len, aby sa našlo 11 780 hlasov,“ povedal napríklad Trump, ktorý sa stále nezmieril s výsledkom novembrových prezidentských volieb, v ktorých prehral s kandidátom demokratov Joeom Bidenom.

Trump Raffenspergerovi okrem iného povedal, že na seba berie veľké riziko, ak odmietne podporiť jeho tvrdenia o víťazstve. Biden v Georgii zvíťazil o 11 779 hlasov a Raffensperger to považuje za presný výsledok. Trumpovi povedal, že sa upína k vyvráteným konšpiračnom teóriám.

„Ľud v Georgii sa hnevá, ľud v celej krajine sa hnevá. Nie je na tom nič zlé, keď poviete, že ste to prepočítali,“ vyhlásil Trump, na čo Raffensperger odvetil: „Pán prezident, údaje, ktoré máte, sú chybné.“ Raffensperger je rovnako ako Trump republikán.

„Jediné, čo chcem, je nájsť 11 780 hlasov, čo je o jeden viac, ako máme, pretože my sme v tom štáte vyhrali. Moja prehra v Georgii nepripadá do úvahy, zvíťazili sme o stovky tisíc hlasov,“ tvrdil Trump.

„Prezident Trump, mali sme niekoľko žalôb a museli sme na súde čeliť sťažnostiam a tvrdeniam. Nesúhlasíme, že ste vyhral,“ cituje Raffenspergera

Washingtonský denník k tomu napísal, že záznam konverzácie, ktorá bola v niektorých okamihoch nesúvislá, poskytuje ukážku, do akej miery zostáva Trump ponorený do témy svojej volebnej prehry a ako je z nej zúfalý. Nechce alebo nie je schopný fakty prijať a stále verí, že je možné zvrátiť výsledok v niektorých štátoch a udržať sa v úrade, uviedol denník. Biden má zložiť prísahu 20. januára.

Na linke spolu s Trumpom bolo niekoľko jeho poradcov vrátane právničky Cleto Mitchellovej a personálneho šéfa Bieleho domu Marka Meadowsa. Mitchellová tvrdí, že z Raffenspergerovho úradu v minulých dvoch mesiacoch prichádzali chybné vyhlásenia.

Trump o rozhovore informoval na twitteri a napísal, že Raffensperger „nebol ochotný alebo schopný odpovedať na otázky týkajúce sa podvodov s hlasmi, ničenia hlasov, započítania voličov z iných štátov a mŕtvych voličov“. „Nemá o tom tušenie,“ myslí si Trump.

Raffensperger na oplátku vo svojom tweete napísal: „Vo všetkej úcte, prezident Trump: To, čo hovoríte, nie je pravda.“

Americký prezident Donald Trump na prvom...
Americký prezident Donald Trump na prvom...
+4Americký prezident Donald Trump na prvom...

Telefonát rozhorčil demokratov

Za „zločinné, nebezpečné“ rokovania a za „zneužitie moci“ označili predstavitelia americkej Demokratickej strany pokračujúce snahy šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa zmeniť volebné výsledky v štáte Georgia. Výroky už odsúdili aj niektorí republikáni.

„Počuli ste o tej nahrávke telefonátu? To bol hlas zúfalstva a nepoctivé, trúfalé zneužitie moci prezidentom Spojených štátov,“ uviedla zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová v nedeľu v Georgii, kam prišla podporiť demokratických kandidátov pred vyvrcholením druhého kola miestnych volieb do Senátu USA.

Niekdajší demokratický prezidentský uchádzač Julian Castro na twitteri napísal, že „prezident Spojených štátov vydiera štátnych úradníkov v snahe ukradnúť voľby, ktoré prehral“. Jeho prístup je „zločinný a nebezpečný“, dodal Castro. Podľa demokratického senátora Dicka Durbina Trumpove počínanie si nezasluhuje nič iné ako „kriminálne vyšetrovanie“.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby v USA