Navaľnyj sa vracia. Za mreže?

Po bezmála piatich mesiacoch sa jeden z najznámejších kritikov Kremľa chystá späť do vlasti. Berlínsky pacient, ako o Alexejovi Navaľnom hovorí prezident Vladimir Putin, aby nemusel vysloviť jeho meno, oznámil, že nadchádzajúcu nedeľu sa vráti do Ruska.

13.01.2021 17:12
Russia Navalny Foto:
Alexej Navaľnyj na zábere z videa, v ktorom ohlásil svoj návrat do Ruska. FOTO: SITA/AP
debata (80)

„Otázka vrátiť sa či nie predo mnou nikdy nestála. Jednoducho preto, že som neodišiel. Ocitol som sa v Nemecku, dopravený v reanimačnom boxe, z jediného dôvodu: snažili sa ma zabiť,“ pripomenul Navaľnyj vo videu na instagrame, ako ho v auguste po otrave nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok dopravili v kóme z Ruska na liečenie do Berlína. „Prežil som. A teraz Putin, ktorý vydal príkaz na moje zavraždenie, vrieska na celý svoj bunker a velí svojim sluhom spraviť všetko pre to, aby som sa nevrátil. Sluhovia konajú ako obvykle: vymýšľajú pre mňa nové trestné konania,“ dodal.

Navaľnyj tvrdí, že už je takmer zdravý, a preto sa rozhodol pre návrat do Moskvy. „Privítajte ma!“ odkázal svojim stúpencom.

„Navaľnyj, o ktorom ruská oficiálna propaganda hlása, že má minimálny vplyv na situáciu v krajine a že je odsúdený na osud emigranta, prijal veľmi odvážne rozhodnutie,“ povedal pre Pravdu moskovský analytik Alexandr Goľc. Vo vlasti mu totiž až z dvoch strán hrozí strata slobody. Ruská väzenská správa tento týždeň navrhla zmeniť Navaľnému 3,5-ročný podmienečný trest na nepodmienečný, o čom má súd rozhodovať v posledný januárový piatok. Podmienka mu síce vypršala pred dvoma týždňami, niekoľko dní predtým sa však napriek predvolaniu nedostavil do Moskvy na pohovor. Vzápätí aj Vyšetrovací výbor, čo je ruská obdoba FBI, začal Navaľného trestne stíhať pre podozrenie z defraudácie prostriedkov zo zbierky na činnosť jeho protikorupčnej agentúry.

Podľa Goľca v Rusku zatiaľ nie sú podmienky na triumfálny návrat Navaľného. „Veľa riskuje, ale ani štátna moc nestojí pred ľahkou voľbou. Na prvý pohľad nie je nič jednoduchšie, ako ho okamžite zatknúť. Pôsobilo by to však mimoriadne nevhodne, ak zvážime, že ruská štátna moc bola priamo obvinená z pokusu o jeho otravu. Po jeho prílete, nech už dopadne akokoľvek, treba rátať s vyostrením situácie,“ predpovedá analytik.

Navaľnyj si svoj návrat načasoval na termín tri dni pred inauguráciou nového šéfa Bieleho domu Joea Bidena. Goľc si však nemyslí, že by obavy z nových sankcií mohli mať zásadnejší vplyv na riešenie dilemy, či opozičníka zatknúť, alebo nie. „Biden má dosť zámienok na uvalenie sankcií aj v prípade, že Navaľnyj zostane na slobode. Môže reagovať na samotnú jeho otravu i na rozsiahly kybernetický útok, z čoho USA obviňujú Rusko,“ upozorňuje analytik.

Moskva, ktorá tradične poskytovala novému šéfovi Bieleho domu sto dní na prípadné zlepšenie vzťahov, tentoraz dáva jasne najavo, že od budúcej americkej administratívy nečaká nič dobré. „Je otázne, či Rusku vôbec záleží na tom, aby sa jeho vzťahy s USA aspoň nezhoršili, alebo, naopak, vedome postupuje podľa zásady čím horšie, tým lepšie,“ uvažuje Goľc. „Nie je vylúčené, že režim dospel k názoru, že sa pri moci môže udržať len v situácii, keď občania budú vnímať Rusko ako obliehanú pevnosť. V takom prípade bude ďalej uťahovať závity, označovať svojich oponentov za agentov Západu a pokojne bude môcť Navaľného posadiť za mreže,“ dodal analytik.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Berlín #Alexandr Goľc #Alexej Navaľnyj #Novičok