Biden sa stal novým prezidentom USA, krajina sa vracia ku klimatickej dohode

Joe Biden v stredu pred západným krídlom washingtonského Kapitolu zložil slávnostnú prísahu a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických. Slávnostnú prísahu krátko predtým zložila aj nová viceprezidentka USA Kamala Harrisová.

20.01.2021 09:25 , aktualizované: 23:39
Biden, inaugurácia Foto: ,
Joe Biden zložil prísahu ako 46. prezident USA. 20. január 2021.
debata (456)
Joe Biden - inaugurácia prezidenta USA

Joe Biden sa stal 46. prezidentom USA a Kamala Harrisová jeho viceprezidentkou, 20. januára 2021.

Fotogaléria
Joe Biden gratuluje viceprezidentke Kamale...
Joe Biden zložil prísahu ako 46. prezident USA
+7Zvolený americký prezident Joe Biden sa zdraví...

23:38 Joe Biden podpísal krátko po uvedení do úradu výkonné nariadenie o opätovnom pristúpení Spojených štátov k parížskej klimatickej dohode z roku 2015. Živý prenos z podpisovania série výkonných nariadení vysielala televízia CNN.

Joe Biden podpisuje jeden z exekutívnych... Foto: SITA/AP
biden Joe Biden podpisuje jeden z exekutívnych príkazov po svojom nástupe do funkcie amerického prezidenta.

USA z dohody vyviedol bývalý prezident Donald Trump, ktorý ju považoval za ekonomicky nevýhodnú. Biden prijal prvý deň vo funkcii aj rad ďalších rozhodnutí, ktorých cieľom je zvrátiť niektoré zo zásadných krokov predchádzajúcej administratívy.

Nariadil napríklad návrat do Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ukončil zákaz ciest do USA pre cestujúcich z radu prevažne moslimských krajín, pozastavil výstavbu múru na hraniciach s Mexikom, alebo zrušil povolenie pre kontroverzný ropovod Keystone XL.

23:28 Joe Biden dorazil po zložení prísahy do Bieleho domu. Spolu s prvou dámou Jill Bidenovou vstúpil pdo prezidentského sídla po prvý raz už ako šéf exekutívy Spojených štátov.

zväčšiť Joe Biden a jeho manželka Jill pred Bielym domom. Foto: SITA/AP
biden Joe Biden a jeho manželka Jill pred Bielym domom.

Po skrátenej jazde s prezidentskou eskortou ulicami Washingtonu, ktoré boli v dôsledku opatrení súvisiacich s bezpečnosťou i pandémiou koronavírusu takmer prázdne, prešiel prezidentský pár posledné metre k hlavnému vstupu do Bieleho domu pešo. „Je to pocit, akoby som išiel domov," povedal Biden reportérovi televízie NBC News.

Krátko na to do Bieleho domu prišla aj viceprezidentka Kamala Harrisová, prvá žena na tomto poste v USA.

zväčšiť Kamala Harrisová a jej manžel Doug Emhoff pri... Foto: SITA/AP
harris Kamala Harrisová a jej manžel Doug Emhoff pri príchode do Bieleho domu.

Očakáva sa, že Biden začne hneď pracovať. Pripravenú má už sériu výkonných nariadení týkajúcich sa klímy, imigrácie i ďalších otázok.

Záverečný ceremoniálny príchod do Bieleho domu uzavrel skrátenú inauguráciu 46. prezidenta Spojených štátov, počas ktorej Biden zložil na poludnie slávnostnú prísahu a následne v prejave vyzval na jednotu.23:21

21:13 Twitter odovzdal oficiálne účty prezidenta a viceprezidenta Spojených štátov Joeovi Bidenovi a Kamala Harrisovej. Na rozdiel od situácie pred štyrmi rokmi ale účty dostali bez doterajších sledujúcich. Noví odberatelia ale pribúdajú rýchlo. Po dvoch hodinách od inaugurácie má Bidenov účet cez 2,5 a účet Harrisovej dokonca viac ako šesť miliónov sledujúcich.

Twitterový účet, ktorého užívateľské meno je skratkou pre funkciu prezidenta Spojených štátov, vznikol za Baracka Obamu. V roku 2017 ho prevzal Donald Trump, ktorý ale používal prevažne súkromný účet @realDonaldTrump. Ten sledovalo 88 miliónov ľudí, po vpáde Trumpových priaznivcov do Kapitolu na začiatku januára ho ale spoločnosť Twitter trvalo zablokovala.

Biden dnes v skutočnosti nezískal hesla k starému účtu. Twitter sa totiž rozhodol, že „povýši“ Bidenov doterajší súkromný účet na prezidentský. Rovnako postupoval aj v prípade Harrisovej.

20:02 Britský premiér Boris Johnson zablahoželal Joeovi Bidenovi a Kamale Harrisovej k slávnostnému uvedeniu do úradu. Harrisovej inauguráciu označil Johnson za historickú. „Vedenie Ameriky je životne dôležité v záležitostiach, na ktorých záleží nám všetkým – od klimatických zmien až po ochorenie COVID-19. A ja sa teším sa spoluprácu s prezidentom Bidenom," napísal Johnson.

Joe Biden bude „naozajstným priateľom Írska“, uviedol írsky premiér Micheál Martin a vyzdvihol korene amerického prezidenta siahajúce do tejto európskej krajiny. „Dnes sa stal 46. prezidentom USA naozajstný priateľ Írska Joe Biden," napísal Martin na Twitteri.

„Je to historický deň a deň nádeje. Teším sa na vytváranie ešte bližších vzťahov medzi našimi dvoma skvelými národmi," citovala ho agentúra AFP.

19:46 Pozrite si profil nového prezidenta USA Joea Bidena a aj jeho manželky Jill.

19:17 Predseda slovenskej vlády Igor Matovič zaželal novému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi „silu a vytrvalosť“, aby mohol napĺňať svoje poslanie zahojenia rozporov v spoločnosti. „Teším sa na prekonanie dnešných a zajtrajších výziev a budovanie silných transatlantických vzťahov. Slovensko je pripravené byť angažovaným partnerom a spojencom s hodnotami, ktoré definujú svet demokracií,“ napísal premiér na sociálnej sieti Twitter.

19:14 Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) tiež gratuluje Joeovi Bidenovi. „Želám mu veľa rozvahy a správnych rozhodnutí,“ uviedol na sociálnej sieti v reakcii na inauguráciu nového prezidenta Spojených štátov.

19:11 Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, ktorý bol otvoreným kritikom predošlého prezidenta USA Donalda Trumpa, na Twitteri uviedol, že teraz bude potrebné nájsť spoločnú pôdu. „USA sa vrátia do Svetovej zdravotníckej organizácie a opäť sa pripoja k dohode o boji proti klimatickým zmenám. Nebudeme vždy súhlasiť s novou administratívou, ale budeme sa všemožne snažiť, aby sme našli riešenia," vyjadril sa šéf nemeckej diplomacie.

19:00 Európska únia je pripravená spolupracovať s novým americkým prezidentom Joeom Bidenom a obnoviť vzťahy so Spojenými štátmi americkými a tiež posilniť význam Severoatlantickej aliancie. V súvislosti s Bidenovou inauguráciou to v stredu vyhlásil portugalský premiér António Costa, ktorého krajina je v súčasnosti predsedníckou krajinou EÚ. Informuje o tom portál politico.eu.

Donald Tusk, šéf Európskej ľudovej strany, ktorá je najväčšou skupinou v Európskom parlamente, na mikroblogovacej sieti napísal, že „sa znova nadýchneme čerstvého vzduchu" a zaželal veľa šťastia Joeovi Bidenovi a jeho viceprezidentke Kamale Harrisovej.

18:44 Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že nástup nového prezidenta USA Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harris bude znamenať posilnenie vzájomných vzťahov medzi SR a USA. V tejto súvislosti zaslala novému prezidentovi USA blahoprajný list. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Čaputová v liste poďakovala Bidenovi za dlhodobý záujem o strednú Európu „ktorý ukázal už v minulosti pri podpore integrácie nášho regiónu do Severoatlantickej aliancie“. Zároveň privítala jeho plán opätovného pripojenia USA k záverom Parížskej klimatickej dohody. Prezidentku teší, že nová americká administratíva má úprimný záujem o medzinárodnú spoluprácu. "Prezidentovi Bidenovi a jeho tímu držím palce pri spájaní americkej spoločnosti a pri snahe zmierňovať napätie doma aj vo svete, doplnila.

18:40 Oficiálna časť inaugurácie sa skončila. Prezident Biden sa aj so svojimi predchodcami a manželkami presunú na Arlingtonský národný cintorín, kde položia vence k Hrobu neznámeho vojaka. Následne sa nový prezident presunie do Bieleho domu, kde sa ujme úradu.

18:37 Slovenská republika potvrdzuje pripravenosť a záujem spolupracovať s nastupujúcou administratívou a pokračovať v prehlbovaní vzájomných vzťahov medzi SR a USA. Informovali o tom z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v reakcii na inauguráciu nového prezidenta USA Bidena.

„SR gratuluje novému prezidentovi Spojených štátov amerických Joeovi Bidenovi k nastúpeniu do úradu a želá mu veľa síl a úspechov pri výkone tejto náročnej funkcie,“ poznamenal rezort s tým, že Spojené štáty sú strategickým partnerom a spojencom SR. „Slovensko plánuje aktívne prispieť nielen k obnoveniu, ale aj k rozšíreniu dialógu EÚ s USA,“ spresnilo MZVEZ. SR má záujem pokračovať v úzkej spolupráci s USA aj pri udržiavaní hodnovernosti a akcieschopnosti NATO. „Od nadchádzajúceho samitu NATO za účasti nového amerického prezidenta očakávame medzi iným aj potvrdenie spoločných hodnotových pilierov,“ doplnilo ministerstvo.

18:35 Počas svojej úvodnej reči Biden upriamil pozornosť aj na Kamalu Harrisovú. Tá sa stala vôbec prvou viceprezidentkou v histórii USA. „Nachádzame sa na mieste, kde sa pred 108 rokmi tisíce demonštrantov pokúsili zastaviť odvážne ženy bojujúce za volebné právo. Dnes sme svedkami prísahy prvej ženy v amerických dejinách na pozícii viceprezidentky. Nevravte mi, že sa veci nedajú zmeniť,“ poznamenal.

18:20 Nový šéf Bieleho domu Biden vyhlásil, že chce byť prezidentom všetkých Američanov a bojovať aj za tých, ktorí ho nevolili. Na medzinárodnom poli chce obnoviť staré spojenectvo, spolupracovať s ostatnými štátmi na riešení aktuálnych výziev a byť svetu partnerom pre mier.

18:06 Biden poznamenal, že krajina prežíva „náročné“ obdobie, čím poukázal na pandémiu koronavírusu a hospodársky pokles. Vyzval na tichú modlitbu za 400 000 obyvateľov USA, ktorí podľahli chorobe COVID-19.

V inauguračnom prejave sa takisto zaviazal, že porazí politický extrémizmus a domáci terorizmus. USA podľa neho čelia „vzostupu politického extrémizmu, nadradenosti belošskej rasy, domáceho terorizmu, ktorému musíme čeliť a ktorý porazíme“. Biden taktiež skritizoval aj to, že na týchto schodoch sa ešte pred dvoma týždňami niekto snažil zabrániť pokojnému prevzatiu moci.

17:55 Nový americký prezident Joe Biden začal svoj prejav so slovami „Toto je deň Ameriky. Toto je deň demokracie. Deň histórie a nádeje, obnovy a odhodlania,“ uviedol Biden, pričom poďakoval svojim predchodcom, no Trumpa nespomenul. Uviedol, že je pred ním ešte veľa práce.

17:52 Biden zložil prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa. Počas prísahy mal ruku položenú na Biblii, ktorú držala jeho manželka Jill. V minulosti na ňu prisahal dvakrát ako viceprezident USA v ére prezidenta Baracka Obamu (2009 – 2017), a sedemkrát ako senátor štátu Delaware.

17:48 Joe Biden zložil slávnostnú prísahu a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických. „Ja, Joe Biden, slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov,“ povedal najstarší novozvolený prezident v histórii USA, už 78-ročný Biden

17:44 Kamala Harrisová práve zložila slávnostný sľub vernosti Spojeným štátom a stala sa americkou viceprezidentkou. Po nej bude nasledovať Joe Biden. Harrisovása stala prvou ženou – viceprezidentkou Spojených štátov i prvou Afroameričankou a Američankou ázijského pôvodu na tomto poste.

Kamala Harrisová zložila slávnostný sľub... Foto: SITA/AP, Patrick Semansky
Harrisová Kamala Harrisová zložila slávnostný sľub vernosti Spojeným štátom a stala sa americkou viceprezidentkou.

17:36 Na pódium vstupuje americká speváčka Lady Gaga, ktorá spieva americkú hymnu The Star-Spangled Banner. Krátko potom začnú Harrisová a Biden skladať sľub.

17:30 Polícia preverovala v stredu pred inauguráciou novozvoleného prezidenta USA Joea Bidena vyhrážku bombou voči budove Najvyššieho súdu vo Washingtone, ale nič nenašla. Oznámil to samotný súd, ktorý citovala tlačová agentúra AFP. „Súd dostal vyhrážku bombou. Budova aj pozemok boli prekontrolované a budovu počas bezpečnostnej akcie neevakuovali,“ uviedla hovorkyňa najvyššieho súdu USA Kathleen Arbergová.

Rozlúčka Donalda Trumpa s Bielym domom
Rozlúčka Donalda Trumpa s Bielym domom
+6Rozlúčka Donalda Trumpa s Bielym domom

17:20 Všetci bývalí americkí prezidenti, ktorí sa zúčastnia na stredajšej slávnostnej inaugurácii Joea Bidena, už prišli do Kapitolu vo Washingtone. Informovala o tom agentúra AP. Ako prví do Kapitolu dorazili George W. Bush s manželkou Laurou, krátko nato prišli Barack a Michelle Obamovci a Bill a Hillary Clintonovci. Jimmy Carter (96), najstarší žijúci bývalý prezident USA, ani jeho manželka Rosalynn Carterová sa prvýkrát od roku 1977, keď zložil sľub, na inaugurácii nezúčastnia. Bidenovi však zaželali „všetko dobré“.

Prísne bezpečnostné oparenia

Bidenova inaugurácia má však oproti predchádzajúcim viacero podstatných zmien. Pre pandémiu covid-19 sa na nej zúčastňuje len zlomok obvyklého počtu návštevníkov, chýba na nej prvýkrát po 152 rokoch odchádzajúci prezident, a sprevádzajú ju nevídane prísne bezpečnostné oparenia. K tým úrady pristúpili vzhľadom k nedávnym nepokojom na rovnakom mieste, kde Biden slávnostne prevzal úrad.

Na bezpečnosť dohliada asi dvaapolkrát viac príslušníkov národnej gardy, tajnej služby a policajtov než pri minulých inauguráciách. Úrady sa obávajú ďalších demonštrácií radikálnych priaznivcov odchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa, ktorí začiatkom mesiaca zaútočili na sídlo Kongresu. Pri nepokojoch, ktoré bezpečnostné zložky dlho nedokázali dostať pod kontrolu, zomrelo päť ľudí.

17:13 Polícia preveruje vyhrážku bombou voči budove Najvyššieho súdu USA vo Washingtone, ale neevakuovala ju. Americkej spravodajskej televízii CNN to uviedol predstaviteľ tlačového oddelenia tohto súdu. Súd sa nachádza oproti Kapitolu, sídlu Kongresu, kde má Joe Biden zložiť slávnostnú prísahu. Na mieste je aj väčší počet jednotiek Národnej gardy.

17:04 Biden so svojou manželkou Jill pricestoval Kapitolu vo Washingtone dopoludnia miestneho času, asi 90 minút pred svojou prezidentskou prísahou. Sprevádzala ich zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová a jej manžel Douglas Emhoff. V komplexe okolo 18:00 SEČ zložia prísahu a ujmú sa oficiálne svojich funkcií.

Nastupujúci americký prezident Joe Biden s... Foto: SITA/AP, J. Scott Applewhite
Biden harrisová Nastupujúci americký prezident Joe Biden s manželkou a viceprezidentka Kamala Harrisová s manželom.

AP si všíma, že Biden a Harrisová pri príležitosti slávnostnej inaugurácie predvádzajú oblečenie z dielne amerických návrhárov. Biden má na sebe oblek a kabát od značky Ralph Lauren, Jill Bidenová má tvídový kabát a šaty značky Markarian od Alexandry O'Neillovej. Harrisová má podľa zdrojov model od Christophera Johna Rogersa a Sergia Hudsona, jej manžel Doug Emhoff má oblek od Ralpha Laurena.

17:00 Europoslanec Michal Šimečka (PS) z liberálnej skupiny Obnovme Európu (RE) podotkol, že je veľký priestor na spoluprácu medzi EÚ a USA a Joe Biden má dobrú vôľu to potvrdiť. Dodal, že po štyroch rokoch Donalda Trumpa, ktoré boli hrozné nielen pre Ameriku, ale aj pre celý svet a euroatlantické vzťahy vzhľadom na hrozby obchodnej vojny a nenávistné prejavy zo strany prezidenta, musí prísť nová kapitola. „Potrebuje to nielen Európa, ale aj naša planéta. Biden sľúbil návrat k parížskej klimatickej dohode a boj proti klimatickým zmenám je jedna z tých oblastí, kde EÚ a USA môžu spolupracovať. Tento tandem je teraz to, čo planéta potrebuje,“ skonštatoval.

16:58 Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) z frakcie ľudovcov (EPP) priznal, že od nástupu nového amerického prezidenta očakáva zlepšenie európsko-amerických vzťahov. „Potrebujeme zlepšiť nielen ochranu investícií, ale potrebujeme sa rozprávať aj o novej podobe obchodných vzťahov vo svete,“ upozornil. Podľa jeho slov po „výmene stráží“ v Bielom dome nastala veľká príležitosť nielen pre zlepšenie v oblasti bezpečnosti, ale aj v oblasti obchodu a investícií a hospodárstva.

16:40 Biden sa dopoludnia zúčastnil na omši v Katedrále svätého Matúša apoštola v hlavnom meste Washington. Sprevádzali ho demokratickí a republikánski lídri v Kongrese, čo pred inauguráciou symbolizovalo jednotu. Budúceho 46. prezidenta Spojených štátov sprevádzali aj jeho manželka Jill Bidenová a budúca viceprezidentka Kamala Harrisová s manželom Douglasom Emhoffom. Na pozvanie Bidena sa k prvému páru USA pridala tiež skupina členov Kongresu zložená z oboch hlavných politických strán. Účasť na omši je tradičný krok pred zložením slávnostnej prísahy počas inaugurácie prezidenta USA.

Bidenovci sa zúčastnili na omši s lídrami... Foto: SITA/AP, Evan Vucci
Biden bidenovci Bidenovci sa zúčastnili na omši s lídrami demokratov a republikánov v Kongrese. 20. januára 2021.

16:18 Líder frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber zdôraznil, že „dnešok je dňom nádeje“, a dodal, že v USA skončili štyri roky rozdeľovania spoločnosti. „Nie sme v pozícii dávať nejaké lekcie USA, pretože Európa má rovnaké problémy. Sociálne médiá zvýrazňujú extrémistické pozície. Veľké technologické firmy potrebujú jasné pravidlá a musia slúžiť spoločnosti,“ uviedol.

16:14 Poslanci Európskeho parlamentu v Bruseli privítali inauguráciu nového amerického prezidenta Bidena ako príležitosť pre Európu posilniť väzby s USA a spoločnými silami riešiť výzvy a hrozby, ktoré stoja pred demokratickým systémom. Poslanci o „výmene stráží“ v Bielom dome diskutovali s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

16:02 Ide o posolstvo nádeje pre svet, ktorý čaká, že sa Spojené štáty vrátia medzi „rovnako zmýšľajúce štáty“. Na margo inaugurácie to v stredu v pléne Európskeho parlamentu v Bruseli uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Bidenovu prezidentskú prísahu vníma ako „posolstvo nádeje pre svet, ktorý čaká na USA, aby sa vrátili do kruhu rovnako zmýšľajúcich štátov“. „Európa má po dlhých štyroch rokoch v Bielom dome opäť priateľa,“ vyhlásila šéfka eurokomisie.

15:40 Na základni amerického letectva a námorníctva Joint Base Andrews v štáte Maryland vystúpil Trump so záverečným príhovorom vo svojej funkcii. „Prajem novej administratíve veľa šťastia a veľké úspechy. Myslím si, že budú mať veľký úspech, majú základ urobiť niečo skutočne veľkolepé,“ povedal Trump, pričom poďakoval svojej rodine a zamestnancom. Trump zároveň sľúbil, že „v nejakej podobe sa vráti“. „Boli to neuveriteľné štyri roky… Neboli sme bežnou administratívou,“ poznamenal.

15:26 „V Amerike je nový deň,“ napísal Joe Biden na svojom Facebookovom účte a pripojil fotografiu slávnostného Kapitolu.

14:57 Niekoľko hodín pred inauguráciou Bidena jeho dosluhujúci predchodca Trump opustil Biely dom. V sprievode manželky Melanie pred oficiálnym sídlom prezidentov USA nasadol do vrtuľníka Marine One a odletel na základňu Andrews v Marylande, kde sa bude konať posledný rozlúčkový ceremoniál. Krátko predtým sa ešte stihol prihovoriť prítomným novinárom. „Prežili sme úžasné štyri roky, počas ktorých sme veľa dosiahli. Milujeme Američanov, bolo to niečo veľmi výnimočné,“ vyhlásil 74-ročný rodák z New Yorku. Radovým občanom sa stane zrejme už vo svojom luxusnom rezorte Mar-a-Lago, ktorý si zvolil ako budúce bydlisko.

14:45 Nástupom nového amerického prezidenta Bidena sa výrazne zlepšia vzťahy medzi Európskou úniou (EÚ) a USA. Doteraz sa nevyvíjali dobre. Uviedol to počas stredajšieho rokovania vlády minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). „V ostatnom období, a nielen počas pôsobenia prezidenta (Donalda-pozn. TASR) Trumpa, sa Spojené štáty a Európa vzájomne od seba vzďaľovali. Začali sme, bohužiaľ, žiť v takých vzdialených svetoch. Američania vo svojom, my vo svojom,“ poznamenal Korčok.

Očakáva štyri najdôležitejšie oblasti spolupráce medzi Spojenými štátmi a EÚ. Patrí medzi ne oblasť ekonomiky a obchodu. „Nezabúdajme, že Spojené štáty a EÚ sú najväčšie ekonomické bloky. Spolu vytvárame obrovský ekonomický priestor a tu vidím šancu vrátiť sa k agende ekonomickej a obchodnej spolupráce, lebo tak sa vytvárajú pracovné miesta,“ podotkol minister. Druhou oblasťou je zodpovednosť voči klíme a návrat USA ku klimatickej dohode. Ďalšou je obrana a bezpečnosť a poslednou oblasťou je podľa neho spolutvorba partnerstva voči Číne.

14:18 Dobrým dňom pre demokraciu nazval stredajšie inaugurovanie amerického prezidenta Joea Bidena nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Vyjadril sa tak vo videoposolstve, ktoré zverejnil na svojej oficiálnej webovej stránke, ako aj na sociálnych sieťach.

Pre Steinmeiera predstavuje uvedenie Bidena, ktorý nahradí Donalda Trumpa, do funkcie 46. prezidenta USA úľavu". „Veľmi mi odľahlo, že Joe Biden bude dnes inaugurovaný ako prezident (USA) a príde do Bieleho domu,“ uviedol v posolstve zverejnenom v stredu na internetovej stránke www.bundespräsident.de, ako aj na účtoch na Instagrame a Facebooku. „Viem, že tento pocit zdieľajú mnohí ľudia v Nemecku,“ dodal.

13:58 Trump zbavil súčasných aj bývalých členov svojej administratívy povinnosti dodržať etickú prísahu, ktorá zahŕňala aj päťročný zákaz lobingu. Museli sa tiež zaviazať, že sa nebudú po odchode z funkcií zapájať do aktivít, ktoré by vyžadovali ich registráciu ako „zahraničných agentov“. Išlo o jedno z jeho posledných rozhodnutí v prezidentskom úrade. Trumpovo nariadenie tiež umožňovalo, aby každé porušenie prísahy vyšetrovalo ministerstvo zahraničných vecí USA, ktoré mohlo v prípade potreby iniciovať vo veci občianskoprávne konanie.

13:39 Inaugurácia sa bude v dôsledku koronavírusovej pandémie konať bez účasti tisícok divákov. Na ceremónii sa však napriek tomu zúčastní niekoľko bývalých prezidentov, väčšina kongresmanov či sudcovia Najvyššieho súdu, konštatujú televízia NBC News či agentúra AP. Na Bidenovej inaugurácii sa zúčastnia exprezidenti USA Barack Obama, George W. Bush a Bill Clinton, takisto ako aj bývalé prvé dámy Michelle Obamová, Laura Bushová a Hillary Clintonová. Príde i odchádzajúci viceprezident Mike Pence.

Naopak Jimmy Carter, najstarší žijúci bývalý prezident USA, ani jeho manželka Rosalynn Carterová sa prvýkrát od roku 1977, keď zložil sľub, na inaugurácii nezúčastnia. Bidenovi však zaželali „všetko dobré“.

12:50 Joe Biden plánuje počas prvých hodín na poste šéfa Bieleho domu podpísať v stredu 15 výkonných nariadení týkajúcich sa ochrany klímy, imigrácie, boja proti koronavírusu, ako aj ekonomickej situácii v krajine. Zruší tak viacero sporných nariadení svojho predchodcu Donalda Trumpa. Ako uviedli Bidenovi poradcovia, nový šéf Bieleho domu chce vydať nariadenie o opätovnom pristúpení Spojených štátov k parížskej klimatickej dohode i k Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO). Vydá tiež príkaz na nosenie rúšok v budovách spravovaných federálnou vládou.

Cieľom nového prezidenta je preskúmať všetky Trumpove predpisy a výkonné nariadenia, ktoré by mohli škodiť životnému prostrediu a verejnému zdraviu Američanov. Federálnym agentúram nariadi, aby ich prioritou bola rasová rovnosť, a chce zaistiť, aby nedochádzalo k systémovému rasizmu.

11:47 Zo zabezpečenia inaugurácie Joea Bidena vyradili po previerke FBI dvanásť členov Národnej gardy. Medzi nimi sú aj dvaja, ktorí sa o dnešnom podujatí extrémisticky vyjadrili, informovali predstavitelia Pentagonu. Voči Bidenovi úrady nezaznamenali žiadne konkrétne hrozby. Podľa ďalších dvoch predstaviteľov bezpečnostných zložiek, ktorí komunikovali s agentúrou AP pod podmienkou anonymity, malo všetkých 12 členov gardy väzby na pravicové milície a na internete zverejňovali extrémistické názory. Podrobnosti o príslušnosti daných osôb neuviedli.

Šéf Národnej gardy Daniel Hokanson potvrdil, že spomínaných členov poslali domov. Ako uviedol, len dva prípady sa týkali nevhodných vyjadrení alebo textových správ o inaugurácii. Zvyšných desať vyradili pre ďalšie potenciálne problémy, ktoré môžu zahŕňať predchádzajúce kriminálne správanie sa alebo iné aktivity.

11:12 Ak americký Senát potvrdí nomináciu Rachel Levineovej do funkcie námestníčky ministerstva zdravotníctva, stane sa prvou transrodovou osobou na takom vysokom poste v administratíve USA, napísal denník The Washington Post. Levineová študovala na Harvarde a Tulane Medical School, je univerzitnou profesorkou pediatrie a psychiatrie a v čase pandémie sa stala „tvárou“ boja proti koronavírusu SARS-CoV-2 v americkom štáte Pensylvánia, kde od roku 2017 viedla rezort zdravotníctva. Šéfovala aj klinike pre dospievajúcich a bola hlavným odborníkom na medicínu štátu Pensylvánia.

Nastupujúci prezident Joe Biden od Levineovej očakáva, že prejaví svoje líderské schopnosti a odborné znalosti, „ktoré potrebujeme, aby sme ľudí sprevádzali touto pandémiou bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú, aká je ich rasa, náboženstvo, sexuálna orientácia, rodová identita alebo ich zdravotné postihnutie“. Na margo Levineovej nominácie Biden uviedol, že ide o „historickú a kvalifikovanú voľbu, ktorá pomôže snahám našej administratívy“ v oblasti zdravotníctva. Tento rezort v Bidenovej vláde povedie Xavier Becerra. Koordinátorom pre problematiku covidovej pandémie je Jeff Zients. Bidenov predchodca Donald Trump mal k transsexuálom represívnejší vzťah.

10:55 V predvečer inaugurácie si Biden s Harrisovou uctili 400-tisíc obetí koronavírusu v USA. Pri bazéne pred Lincolnovým pamätníkom vo Washingtone sa pri západe slnka rozsvietilo 400 svetiel, ktoré predstavujú zosnulých. „Aby sme sa uzdravili, musíme si pamätať," povedal počas pietneho podujatia budúci prezident zdôrazňujúc, že je potrebné pamätať na „všetkých, čo sme stratili". „Mnoho mesiacov sme smútili osamote. Dnes smútime a začíname sa uzdravovať spoločne," doplnila Harrisová.

9:52 Melania Trumpová opustí v stredu Biely dom ako prvá dáma USA s rekordne najnižšou popularitou. Informovala o tom stanica CNN. Trumpová je podľa prieskumu CNN a spoločnosti SSRS aktuálne pozitívne vnímaná 42 percentami Američanov a naopak, negatívne 47 percentami. Miera neobľúbenosti manželky Donalda Trumpa je vôbec najvyššia, odkedy sa Melania stala prvou dámou USA.

Podľa CNN sa Melania Trumpová aktuálne teší najmenšej obľube spomedzi všetkých manželiek dosluhujúcich prezidentov v moderných dejinách USA, odkedy sú k dispozícií zodpovedajúce údaje z prieskumov.

Finálne prípravy pred inauguráciou... Foto: SITA/AP, Carolyn Kaster
Biden kapitol inauguracia washington Finálne prípravy pred inauguráciou novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena pred budovou Kapitolu 19. januára 2021 vo Washingtone.

9:45 Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu privítal odchod Donalda Trumpa z úradu prezidenta Spojených štátov, pričom dosluhujúceho šéfa Bieleho domu označil za „tyrana“. Informovala o tom agentúra AFP.

Vyhlásenie iránskeho prezidenta prišlo v posledných hodinách republikána Trumpa vo funkcii amerického prezidenta. V stredu napoludnie miestneho času totiž zloží prísahu nový demokratický prezident USA Joe Biden.

„Éra tyrana sa skončila a dnes je posledný deň jeho zlovestnej vlády. Štyri roky jeho úradovania nepriniesli nič iné ako nespravodlivosť, korupciu a ťažkosti pre jeho vlastný národ aj pre celý svet,“ uviedol Rúhaní v televíznom príhovore.

456 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #inaugurácia #prezidentské voľby v USA