Hnutie Black Lives Matter navrhli na Nobelovu cenu mieru

Hnutie Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží), ktoré nabralo na sile po zastrelení neozbrojeného Afroameričana Georgea Floyda policajtom v USA, je navrhnuté na Nobelovu cenu mieru. V sobotu to oznámil nórsky poslanec Petter Eide.

30.01.2021 20:21
Black Lives Matter Foto:
Pochod hnutia Black Lives Matter v júni 2020 v New Yorku.
debata (84)

Hnutie Black Lives Matter (BLM), ktoré vzniklo v Spojených štátoch v roku 2013, začalo hýbať spoločnosťou najmä v máji 2020, keď Afroameričan Floyd zomrel pri zatýkaní. Belošský policajt mu kľačal na krku osem minút napriek tomu, že ho Floyd prosil, aby povolil, lebo nemôže dýchať.

Prípad vyvolal protesty v USA, ktoré sa následne preniesli do sveta.

„Toto hnutie sa stalo jedným z najsilnejších celosvetových hnutí, ktoré žiadajú nápravu v rasovej nespravodlivosti,“ povedal pre AFP nórsky socialistický zákonodarca Eide, ktorý navrhol BLM na Nobelovu cenu.

„Rozšírilo sa do mnohých, mnohých krajín… a podarilo sa mu pritiahnuť pozornosť na to, že je dôležité bojovať proti rasovej nespravodlivosti,“ dodal poslanec.

Aj Trump či Assange

Kandidátov na rôzne Nobelove ceny môžu navrhovať desaťtisíce ľudí, od poslancov a ministrov z rôznych krajín až po laureátov Nobelových cien a uznávaných vedcov.

Konečný termín je v nedeľu.

Na Nobelovu cenu mieru bol navrhnutý aj kontroverzný zakladateľ stránky WikiLeaks a whistleblower Julian Assange, bývalý prezident USA Donald Trump, organizácia na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc (RSF) a trojica bieloruských opozičných líderiek vedených Sviatlanou Cichanovskou.

Nositeľov Nobelových cien oznámia začiatkom októbra. Posledná Nobelova cena mieru išla Svetovému potravinovému programu (WFP), ktorý patrí pod OSN.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelová cena mieru #Black Lives Matter