Navaľného žene hrozí 15 dní väzenia, medzi zadržanými boli novinári i aktivisti

Súdy v Moskve a Petrohrade prešli na nočný režim fungovania, aby rozhodli aj o stovkách ľudí zadržaných počas víkendových zhromaždení a pochodov na podporu opozičného politika Alexeja Navaľného. Informovala o tom v pondelok rozhlasová stanica Echo Moskvy, ktorá sa odvolala na portál OVD-Info monitorujúci zatknutia počas hromadných protestov.

01.02.2021 09:30 , aktualizované: 12:22
Julija Navaľná Foto: ,
Julija Navaľná prichádza na súd v Moskve, 1. februára 2021
debata (93)

Zadržaní sú vyšetrovaní buď pre podozrenie z použitia násilia voči orgánom činným v trestnom konaní, alebo vo veci porušenia pravidiel konania verejných zhromaždení. Súdy, ktoré zasadli v noci na pondelok, vzali do väzby už najmenej 50 ľudí. Iným vyrubujú pokuty.

Časť ľudí zadržaných v Moskve previezli pre nedostatok miesta vo vyšetrovacích väzniciach na policajné oddelenia v Moskovskej oblasti, dodalo Echo Moskvy.

Aktivisti za ľudské práva upozorňujú, že na polícii sú zadržiavaní aj ľudia s chronickými chorobami, ktorí potrebujú svoje lieky, pričom polícia odmieta ich žiadosti o poskytnutie lekárskej pomoci. Väčšina zadržaných nedostala ani advokáta.

Podľa advokáta Kaloja Achiľgova je takýto prístup súčasťou plánu polície nazvaného Pevnosť, v súlade s ktorým nesmel na územie policajného oddelenia nikto vstúpiť, ani z neho odísť.

Pokuta 217 eur pre Juliju

Podľa projektu OVD-Info bolo v Moskve zadržaných viac ako 1650 účastníkov nepovolenej akcie na podporu Alexeja Navaľného, v Petrohrade ich bolo zadržaných 1159. V celom Rusku bezpečnostné zložky zadržali 5135 osôb vrátane najmenej 80 novinárov.

V Moskve bola opäť zadržaná – a po spísaní protokolu prepustená – aj Navaľného manželka Julija, ktorej teraz hrozí 15 dní väzenia za účasť na proteste. Navaľná strávila na policajnej stanici viac ako tri hodiny. V rozhovore pre stanicu Echo Moskvy to uviedla jej advokátka Svetlana Davydovová.

V pondelok okresný súd v Moskve uznal Navaľnú vinnú z účasti na demonštrácii a rozhodol, že Julija musí zaplatiť pokutu 20-tisíc rubľov (217 eur).

Komisár pre ľudské práva pre Petrohrad Alexandr Šišlov označil konanie polície proti účastníkom nedeľného protestného zhromaždenia za „naozajstnú vojenskú operáciu“, pričom však poukázal na to, že aj niektorí demonštranti sa dopustili násilia voči policajtom.

Podľa Šišlova však aj v čase pandémie existujú možnosti, ako zorganizovať dialóg s verejnosťou a dať jej možnosť využiť svoje práva bez porušenia práv iných. Ombudsman v tejto súvislosti kritizoval, že „namiesto zodpovedania otázok úrady opäť nasadili políciu“.

Šišlov zdôraznil, že „obušky a paralyzéry nevyriešia existujúce problémy,“ násilie podľa neho „iba zvyšuje neústupčivosť a plodí horkosť“. „Toto je cesta k veľkým problémom. Je čas prestať,“ apeloval.

Alexej Filatov, predseda Zväzu dôstojníkov skupiny Alfa, vyhlásil v rozhovore pre Echo Moskvy, že opatrenia prijaté bezpečnostnými silami na potlačenie nepovolených zhromaždení na podporu Alexeja Navaľného boli „bezprecedentné, ale umožnili zabrániť masovým stretom s demonštrantmi“.

Uviedol, že podľa jeho názoru „boli násilné strety oveľa menšie ako v sobotu 23. januára“, a to práve pre to, že sa demonštrantom nepodarilo zhromaždiť sa vo veľkom počte na jednom mieste.

Zásahmi policajtov na nedeľných zhromaždeniach sa bude zaoberať aj Rada pre ľudské práva pri prezidentskej kancelárii, avizoval v pondelok jej člen, novinár Nikolaj Svadnidze, ktorý bol tiež medzi zadržanými.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Rusko #Alexej Navaľnyj