Súd zamiešal voľbami. Babiš hromží

Menší dostanú viac, veľkí menej. Osem mesiacov pred parlamentnými voľbami v Česku zasiahol ústavný súd do ich pravidiel.

04.02.2021 22:58
Web Babis
Premiér Andrej Babiš sa obáva, že rozhodnutie ústavného súdu sa prejaví znížením počtu mandátov jeho hnutia ANO v budúcom parlamente. FOTO: SITA/AP
debata

Premiér Andrej Babiš sa zlostí. Nečudo, jeho hnutie ANO v roku 2017 pri dve desaťročia platnom systéme preratúvania hlasov na mandáty, ktorý zvýhodňuje veľké strany, získalo v 200-miestnej poslaneckej snemovni 78 zástupcov. Podľa pomerného systému by ich malo iba 63.

„Ústavný súd definitívne stratil všetky zábrany a aktívne sa snaží ovplyvniť politickú situáciu v našej krajine, čo mu absolútne neprináleží,“ citoval premiéra portál CT24.

Koniec nerovnosti

Ústavný súd v stredu zrušil dve zásadné klauzuly: navyšovanie kvóra pre koalície, to znamená, že do snemovne už nebude musieť mať dvojkoalícia namiesto päť percent hlasov desať a trojkoalícia pätnásť.

Súd zároveň zrušil ustanovenia týkajúce sa určenia počtu poslancov v krajoch a priebeh skrutínia, pretože porušoval princíp rovnosti hlasov a šancí pre malé strany. Senátori, ktorí doterajší systém napadli, uviedli ako príklad posledné voľby, keď Starostovia a nezávislí – STAN potrebovali na jeden mandát 44-tisíc hlasov, kým ANO len 19-tisíc.

Kým zrušenie kvóra je len matematická záležitosť a nie je kvôli nemu treba hľadať novú formuláciu, druhá časť predstavuje zložitejší problém, pričom zmenami sa budú musieť zaoberať obe komory parlamentu, kde nový text musí získať väčšinu. Času je pritom málo. Voľby sa majú konať už v druhý októbrový víkend.

Až kým parlament nenastaví nové pravidlá zostane Česko v situácii, keď je síce možné usporiadať voľby, nemožno ale prepočítať hlasy na mandáty. „Neboli zrušené volebné kraje, preto zhruba viete, v ktorých krajoch sa volí. Viete, v ktorých krajoch môžete podávať kandidátky. V podstate môžete aj usporiadať voľby. Ale už neviete, čo máte s tými hlasmi robiť,“ vysvetlil vzniknutý stav pre český Deník N ústavný právnik Jan Kysela.

Talianskou cestou?

Premiér Babiš tvrdo zaútočil na ústavný súd, ktorý podľa neho mení pravidlá uprostred rozohraného zápasu.

Predseda vlády uznal, že rozhodnutie súdu musí rešpektovať. Dodal však, že tento rozsudok otriasa dôverou v politický systém. „Ústavný súd hovorí, vážení občania, všetky voľby do snemovne od roku 2002 sa konali nespravodlivo,“ citoval Babiša portál Lidovky.

„Posilňovať pomerné prvky v situácii, keď za posledných 30 rokov dovládli len tri vlády, je nezodpovedné. Česko sa od ako-tak stabilného systému vydáva cestou Talianska s novou vládou každý rok,“ vyhlásil premiér. Verdikt podľa neho oslabí každú ďalšiu vládu a bude zložitejšie skladať povolebné koalície.

Rychetský nechce byť prezident

Babiš zaútočil osobne aj na predsedu ústavného súdu. „Pavel Rychetský evidentne nie je nestranný ústavný sudca," vyhlásil. „Snaží sa aktivne zo svojej pozície ovplyvňovať výsledky volieb,“ dodal s tým, že mohlo ísť o kupčenie za prisľúbenú podporu zo strany STANU pred budúcimi prezidetskými voľbami.

Rychetský tieto výroky odsúdil ako dehonestáciu súdu a potvrdil, že sa nechystá uchádzať o post hlavy štátu. „Úvaha Andreja Babiša, že predseda ústavného súdu uzavrel s hnutím STAN politickú dohodu o kandidatúre na prezidenta v roku 2023 je scestná, pretože Pavel Rychetský opakovane vyhlásil, že sa nikdy nemieni uchádzať o funkciu hlavy štátu,“ citoval s vyhlásenia ústavného súdu portál iRozhlas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Česko #Andrej Babiš #Ústavný súd ČR