Čaputová: Ciele, ktoré si V4 pred troma dekádami vytýčila, môžeme považovať za naplnené

Ciele, ktoré si Vyšehradská štvorka (V4) vytýčila pred troma dekádami - budovať demokraciu, rozvíjať slobodu a vrátiť náš región do zjednotenej Európy - môžeme považovať za naplnené a môžeme sa začať pozerať po nových spoločných cieľoch. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v utorok po prvom dni summitu prezidentov krajín V4 v Poľsku.

09.02.2021 15:01 , aktualizované: 21:01
Zuzana Čaputová / Andrzej Duda / Miloš Zeman /... Foto:
Sprava slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, poľský prezident Andrzej Duda, vľavo český prezident Miloš Zeman a tretí zľava maďarský prezident János Áder pri pamätníku 30. výročia vzniku Vyšehradskej skupiny vo Varšave v Poľsku 9. februára 2021
debata (37)

Podľa Čaputovej bolo stretnutie prezidentov krajín V4 venované reflexii toho, „čo sa nám za tridsať rokov spolupráce podarilo a diskusii o obnove našich krajín po pandémii“. „Informovala som našich partnerov, že pre Slovensko je strategicky dôležité zotrvať v centre európskej integrácie. Preto sme za to, aby ďalšie kroky zoskupenia V4 pokračovali proeurópskym smerom a aby sme spoločne zostali konštruktívnym hlasom,“ uviedla prezidentka.

Ďalej konštatovala, že krajiny V4 prehlbujú oblasti, kde sa zhodujú a zároveň rešpektujú vzájomné odlišnosti. „Nech za nás hovorí jednotný hlas tam, kde zhodu máme, ale tam, kde sa líšime, hovorme sami za seba“.

Summit hláv štátov V4 sa koná v prezidentskej rezidencii naHelskom polostrove a potrvá do stredy. Medzi jeho témami figuruje boj s covidom, obnova ekonomík po pandémii či energetická bezpečnosť v kontexte ochrany klímy. Prezidenti si na stretnutí pripomenú aj 30. výročie vzniku V4.

Zľava slovenská prezidentka Zuzana Čaputová,... Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR
Zuzana Čaputová / Andrzej Duda / Miloš Zeman / János Áder / V4 / Zľava slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, poľský prezident Andrzej Duda, český prezident Miloš Zeman a v popredí odzadu maďarský prezident János Áder počas stretnutia v rámci 30. výročia vzniku Vyšehradskej skupiny V4 vo Varšave v Poľsku 9. februára 2021

Prísne bezpečnostné a protiepidemické opatrenia

Po oficiálnych ceremóniách s vojenskými poctami, ktorými poľský prezident Andrzej Duda privítal ako prvého svojho českého kolegu Miloša Zemana, následne slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú a maďarského kolegu Jánosa Ádera, sa začalo plenárne rokovanie. Uvítací ceremoniál naživo odvysielala kancelária poľského prezidenta prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

Stretnutie sa koná v náhradnom termíne, pôvodne sa malo uskutočniť už na jeseň 2020. „Vzhľadom na aktuálnu situáciu ho budú sprevádzať prísne bezpečnostné a protiepidemické opatrenia a uskutoční sa v úzkom formáte,“ informoval Martin Strižinec, hovorca prezidentky Čaputovej.

Štátny tajomník poľského ministerstva zahraničných vecí Szymon Szynkowski vel Sęk podľa agentúry AP uviedol, že na summite sa očakáva schválenie deklarácie so zameraním na budúce ciele V4.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #V4 #Visegrádska štvorka #Andrzej Duda #summit V4 #Zuzana Čaputová