USA zasiahla snehová búrka, varovania sa týkajú 150 miliónov ľudí

Juh Spojených štátov od pondelka sužuje nezvyčajne mrazivé počasie, ktoré začalo minulý týždeň po prílive arktického vzduchu z Kanady. Z oblasti od Texasu po Kentucky sú hlásené dopravné problémy a rozsiahle výpadky prúdu, extrémne podmienky si v celej krajine vyžiadali už 14 obetí na životoch.

16.02.2021 23:06
USA Texas počasie sneh búrka sneženie Foto: ,
Žena kráča zabalená v deke po zasneženej ulici neďaleko centra amerického Dallasu.
debata (6)

Sneh a ľad pôsobí starosti aj na severozápade a severovýchode USA, pričom najrôznejšie výstrahy americkej Národnej meteorologickej služby (NWS) sa týkali oblastí s viac ako 150 miliónmi obyvateľov.

Zimu ako v posledných dňoch nezažila južná časť USA niekoľko desaťročí; sneh a ľad pokryli aj oblasti, kde to je vzácne. Možno najhoršie bola situácia v texaskom Houstone, ktorý podľa miestneho denníka Houston Chronicle zaznamenal v pondelok najchladnejšej deň od roku 1989. Niektorí komentátori poznamenávajú, že infraštruktúra v regióne nie je na zimné počasie pripravená, chýbajú snežné pluhy, ale aj tepelná izolácia na domoch.

Chicago
Owensboro, Kentucky
+6Waco, Texas

Kolabujúca sieť

Výsledkom teplôt desať alebo aj 20 stupňov pod bodom mrazu je nápor na elektrickú rozvodnú sieť, ktorá pri mimoriadne vysokom dopyte po energii kolabuje. Len v Texase boli dnes po polnoci bez prúdu štyri milióny odberateľov, uvádzal web poweroutage.us, ktorý mapuje výpadky. V Kansase niektoré spoločnosti kvôli náporu siahajú po striedavom prerušovaní dodávok.

Počasie tiež ochromilo leteckú dopravu, na dvoch letiskách v Houstone sa prevádzka úplne zastavila. Mesto len za nedeľu zaznamenalo skoro 120 nehôd na cestách, píše spravodajský web BBC. V Kentucky pri dvoch pondelňajších haváriách zomreli dvaja ľudia a miestna polícia, podobne ako úrady v Oklahome a Louisiane, obyvateľov vyzvala, aby radšej nikam nejazdili.

Vedenie druhého najľudnatejšieho štátu USA už cez víkend vyhlásilo pre celé územie núdzový stav, zatiaľ čo americký prezident Joe Biden situáciu v Texase vyhlásil za krízovú a sprístupnil tak federálnu pomoc. Inde úrady aktivovali národnú gardu.

14 obetí

„Veci sa pravdepodobne zhoršia predtým, než sa zlepšia,“ varovala Lina Hidalgová, ktorá je najvyššou volenou činiteľkou okresu Harris County zahŕňajúceho mesto Houston. Meteorológovia predpovedajú, že oblasť v noci na stredu zasiahne ďalšie sneženie alebo mrznúci dažď.

Podľa agentúry AP je doposiaľ hlásených 14 úmrtí spájaných s vlnou mrazov. Na juhu Louisiany zomrel muž po pošmyknutí na ľade, v oblasti Houstone zase policajti našli vonku telá dvoch mužov, ktorých úmrtia podľa úradov pravdepodobne spôsobili extrémne nízke teploty. Štyria ľudia zhoreli v Texase potom, čo kvôli poškodenému kúrenie rozložili oheň v domácom krbe.

V Severnej Karolíne zomreli traja ľudia a ďalších desať ich utrpelo zranenia, keď v tamojšom okrese Brunswick udrelo tornádo, ktoré tiež zničilo desiatky domov. Rad štátov hlási zomrelých v dopravných nehodách spôsobených klzkou vozovkou, v Texase sa žena a dievča udusili oxidom uhoľnatým, pretože v garáži domu s výpadkom prúdu nechali bežať naštartované auto.

V USA okrem južných štátov hlásia problémy tiež oblasti na severovýchode a severozápade, informovala agentúra AFP. NWS varovala pred „bezprecedentnou a rozsiahlou zónou nebezpečných zimných podmienok“ a vydala varovanie týkajúce sa regiónov s viac ako 150 miliónmi obyvateľov.

Meškajúca vakcína

V Oregone sú už kvôli skoršiemu sneženiu a mrznúcemu dažďu bez prúdu státisíce ľudí. Nebraska zaznamenala teploty aj pod mínus 30 stupňov Celzia a prepisuje historické tabuľky. V Chicagu zrušili výučbu v školách po tom, čo tam napadlo takmer pol metra čerstvého snehu. V New Hampshire dnes budú kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam uzavretá štátom prevádzkované centrá na testovanie na koronavírus a očkovanie proti COVIDU-19.

Extrémne počasie na mnohých miestach zdržuje tiež dodávky vakcíny, guvernér štátu Ohio Mike De Wine na twitteri varoval, že nové dávky látok od firiem Pfizer a Moderna dorazia do tamojších očkovacích staníc až s dvojdňovým oneskorením.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #snehová búrka