NATO 2030: Severoatlantická aliancia má prejsť reformou

Ministri obrany 30 členských krajín NATO rokovali v stredu prostredníctvom viedokonferencie o návrhu reformy Severoatlantickej aliancie v najbližších desiatich rokoch s názvom "NATO 2030", ktorú predstavil generálny tajomník Jens Stoltenberg. Informovala o tom agentúra DPA.

18.02.2021 07:12
NATO / Jens Stoltenberg / Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas tlačovej konferencie pred rokovaním ministrov obrany Aliancie v sídle NATO v Bruseli 15. februára 2021
debata (18)

Zmienená iniciatíva počíta s tým, že niektoré obranné opatrenia NATO by sa v budúcnosti aspoň čiastočne financovali zo spoločného rozpočtu Aliancie, a členské krajiny by tak s nimi spojené výdavky nemuseli znášať sami. Stoltenberg stredajšiu diskusiu na túto tému označil za „pozitívnu a podnetnú“, pričom podľa jeho slov to bol „dobrý začiatok“ pre ďalšie rokovania.

Iniciatíva počíta s navýšením výdavkov členských krajín na spoločné obranné akcie. To by podľa Stoltenberga umožnilo napríklad financovanie vojakov hliadkujúcich v krajinách hraničiacich s Ruskom. Stoltenberg okrem toho navrhuje aj zlepšiť koordináciu Aliancie.

Reformnú iniciatívu, ktorú bez uvedenia ďalších podobností privítala nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová, by mohli lídri členských krajín prijať na summite NATO. Ten by sa mal konať v tomto roku, termín však zatiaľ stanovený nebol.

Vo štvrtok sa majú dvojdňové rokovania ministrov zamerať na misie NATO v Afganistane či Iraku. Stoltenberg pritom už v pondelok uviedol, že NATO svojich vojakov z Afganistanu nestiahne skôr, než nastane „správny čas“.

V stredu toto tvrdenie zopakoval, pričom uviedol, že Taliban musí najskôr splniť svoje záväzky a bezpečnostné záruky, ktoré mali v súlade s dosiahnutou mierovou dohodou predchádzať stiahnutiu vojakov – pôvodne zvažovanom už do konca apríla.

„Už teraz môžeme povedať, že nie sme v stave hovoriť o plánovanom stiahnutí medzinárodných vojenských síl v Afganistane 30. apríla,“ vyjadrila sa v podobnom duchu aj nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová. Dodala, že mierové rozhovory síce prebiehajú, avšak nenapredujú až tak, aby bol už možný odsun vojakov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO