Česko sa vzdá zastaraných rúšok a Babiš služieb Prymulu

Éra látkových rúšok sa v Česku končí. Nahradia ich bezpečnejšie respirátory. Prvú líniu boja proti koronavírusu opúšťa aj epidemiologický guru vlaňajšej prvej vlny. Roman Prymula, ktorý na jeseň po návšteve nepovolene otvorenej reštaurácie prišiel o kreslo ministra zdravotníctva, už nie je poradcom premiéra Andreja Babiša. Doplatil na to, že si zápas Európskej ligy prišiel pozrieť na štadión pražskej Slávie.

19.02.2021 17:33
Virus Outbreak Czech Republic Foto: ,
Bývalý český minister zdravotníctva Roman Prymula.
debata (60)

„Nie je možné, aby hovoril o lockdowne, a potom šiel na futbal. Samozrejme, že mi to prekáža. Už s ním nebudem spolupracovať, nebude môj poradca,“ povedal Babiš pre iDNES.cz.

Len pár hodín pred zápasom sa Prymula v médiách prihováral za zavedenie tvrdého lockdownu a prísnejšie obmedzenie pohybu ľudí. „Pán Prymula je veľký odborník na epidémie, sociálna inteligencia mu ale chýba. Toto je proste opäť zle, voči futbalovým fanúšikom, ktorí nemôžu na štadión, i ľuďom, od ktorých teraz chceme, aby boli hlavne doma,” poznamenal Babiš pre portál Novinky s tým, že ide o prejav papalášizmu.

Na rozdiel od jesennej návštevy reštaurácia Prymula tentoraz vládne opatrenia neporušil. Hoci bežní fanúšikovia sa na štadión nedostanú, vybraní partneri pražskej Slávie v respirátoroch a s negatívnymi testami na koronavírus sa na zápas z VIP tribúny pozrieť mohli, a to na základe výnimky ministerstva zdravotníctva. Tú klubu udelil riaditeľ odboru ochrany verejného zdravia, ktorý sedel tiež na tribúne a teraz sa pod ním trasie kreslo ministerského úradníka a zástupcu hlavnej hygieničky.

Škandál prepukol v čase, keď epidemická krivka ide v Česku znova prudko hore a nemocniciam hrozí kolaps. Vo štvrtok pribudlo vyše 11,5 tisíca nakazených, zhruba o 2 500 viac ako pred týždňom. Česko je v tempe šírenia koronavírusu stále svetovou jednotkou.

Aj preto si Babišov kabinet včera rozmyslel pôvodný plán, podľa ktorého sa chystal od pondelka povoliť znovuotvorenie všetkých maloobchodných prevádzok. „Pôvodná úvaha o otvorení obchodov nie je priechodná. Naopak, zhodli sme sa, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby sa šírenie nákazy, ktoré zrýchľuje britská mutácia, spomalilo,“ citoval ministra zdravotníctva Jana Blatného portál iRozhlas po zasadaní vlády.

Minister Blatný oznámil, že od budúceho utorka už látkové rúška, ktoré si od minulej jari Česi vo veľkom šili svojpomocne, úrady prestanú uznávať ako vhodný ochranný prostriedok. „V pondelok vydáme opatrenie, ktoré nariadi nosenie FFP2 respirátorov, nanorúšok alebo dvoch štandardných chirurgických rúšok na sebe v miestach, kde je vysoká kumulácia ľudí, teda v obchodoch, MHD, nemocniciach a podobne,“ povedal Blatný podľa portálu iRozhlas.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koronavírus #respirátor #Roman Prymula