V Konžskej demokratickej republike zabili talianskeho veľvyslanca

Na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR) prišiel v pondelok pri útoku o život taliansky veľvyslanec, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatický zdroj.

22.02.2021 12:35 , aktualizované: 14:21
debata (1)

Podľa agentúry ANSA ozbrojenci zaútočili v meste Goma na konvoj áut Organizácie spojených národov (OSN), v jednom z ktorých sa viezol aj veľvyslanec v KDR Luca Attanasio. Zraneniam podľahol v miestnej nemocnici. Okrem neho zahynul pri útoku karabinier. Motív útok nebol bezprostredne známy. Útočníci chceli najskôr uniesť predstaviteľa OSN.

Taliansko potvrdilo smrť svojho veľvyslanca Lucu Attanasia, ktorý zahynul pri útoku ozbrojencov na konvoj OSN na východe tejto africkej krajiny, informovala agentúra AFP. „Ministerstvo zahraničných vecí s hlbokým zármutkom potvrdzuje smrť talianskeho veľvyslanca v meste Goma,“ informoval rezort diplomacie s tým, že pri útoku zomrel aj jeden taliansky policajt.

KDR už desaťročia sužujú boje súperiacich ozbrojených skupín. Tie v krajine za prvú polovicu roka 2020 zabili viac ako 1300 civilistov.

Na východe KDR je aktívnych približne 160 ozbrojených skupín s vyše 20 000 bojovníkmi. Mnohé z nich sa snažia ovládnuť prírodné zdroje.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Kongo #KDR