Ruská polícia zadržala desiatky ľudí vrátane známych opozičných politikov

Ruská polícia v sobotu zadržala na stretnutí opozičných politikov v hlavnom meste Moskva približne 150 ľudí. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

13.03.2021 21:41
rusko Foto: ,
Muž stojí pred policajným autobusom po svojom zadržaní v Moskve v sobotu 13. marca 2021.
debata (43)

Na podujatí sa zišli predstavitelia z viac ako 50 ruských regiónov, aby diskutovali o parlamentných a komunálnych voľbách naplánovaných na september.

Policajti vošli do budovy krátko po začiatku fóra, pričom všetkých prítomných zadržali za účasť na udalosti organizovanej „nežiaducou“ organizáciou.

Podľa organizácie OVD-info, ktorá monitoruje zatýkanie politických aktivistov, bolo zadržaných viac ako 170 ľudí. Agentúra AFP informovala, že polícia zadržala zhruba 150 osôb.

„Veľmi symbolické ukončenie krátkeho fóra: poslanci v policajných dodávkach a maskovaní policajti, ktorí vykrúcajú ľuďom ruky,“ napísal opozičný aktivista Iľja Jašin na Facebooku.

Medzi zadržanými sú okrem Jašina aj ďalší známi opoziční politici ako Vladimir Kara-Murza, Jevgenij Rojzman či Andrej Pivovarov, ako aj niekoľko novinárov.

Hovorca moskovskej polície uviedol, že nevie, prečo bola konferencia prerušená, píše AFP.

Pivovarov, jeden z organizátorov stretnutia, v rozhovore pre AFP z policajnej stanice povedal, že účastníci fóra boli zadržaní, pretože úrady sa domnievali, že konferenciu organizovalo hnutie Otvorené Rusko, ktoré založil bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko