Sever Číny a Peking zasypal piesok z púšte Gobi

Sever Číny vrátane metropoly Peking v pondelok zasiahla piesočná búrka, ktorá je podľa meteorológov najhoršia za posledné desaťročie.

15.03.2021 08:40
debata (6)

Kvôli piesku, ktorý z púšte Gobi privial silný vietor, boli zrušené stovky letov, informovala agentúra Reuters. Očakáva sa, že sa piesočná búrka sa posunie južne k delte rieky Jang-c'-ťiang a skončí sa počas stredy až štvrtka, uviedlo čínske ministerstvo životného prostredia.

Sever Číny vrátane metropoly Pekingu zasiahla...
Sever Číny vrátane metropoly Pekingu zasiahla...
+7Sever Číny vrátane metropoly Pekingu zasiahla...

Podľa meteorológov piesok a prach zasiahne 12 provincií a regiónov od Sin-ťiangu v severozápadnom cípe Číny po najvýchodnejšiu provinciu Chej-lung-ťiang.

„Je to najintenzívnejšia piesočná búrka v našej krajine za posledných desať rokov, ktorá navyše pokryje najširšiu oblasť,“ napísal na svoje webové stránky čínsky národný meteorologický ú­rad.

Dve medzinárodné pekingské letiská zrušili množstvo letov, piesok tiež v hlavnom meste skomplikoval pozemnú dopravu, píše agentúra AP.

Piesočné búrky sú v marci a v apríli v Pekingu pomerne časté, a to kvôli blízkosti rozľahlej púšte Gobi, ktorá sa nachádza na severe krajiny a v Mongolsku. Svoj podiel na tom má aj odlesňovanie a erózia naprieč severnou Čínou, podotýka Reuters.

Čínska vláda minula miliardy dolárov na projekty, ktoré majú zastaviť rozširovanie púští, okrem iného výsadbou stromov či ochranou zostávajúceho rastlinstva na okraji púštnych oblastí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #piesočná búrka #Gobi