Čína uvalila sankcie na piatich europoslancov vrátane Miriam Lexmann

Čína v pondelok ohlásila sankcie voči 10 európskym osobnostiam a štyrom inštitúciám, ktoré údajne poškodzujú čínske záujmy. Ide o reakciu Pekingu na sankcie voči čínskym predstaviteľom a subjektom, ktoré v pondelok prijala EÚ v súvislosti s represiami voči ujgurskej menšine. Informovala o tom agentúra AFP.

22.03.2021 19:29 , aktualizované: 20:36
Miriam Lexmann Foto:
V popredí europoslankyňa Miriam Lexmann
debata (240)

Čínsky rezort diplomacie sankcie EÚ okamžite odsúdil a ohlásil odvetné opatrenia – medzi sankcionovanými osobnosťami je aj päť poslancov Európskeho parlamentu vrátane slovenskej europoslankyne Miriam Lexmann.

Pondelňajšie rozhodnutie ministrov zahraničných vecí EÚ je podľa Pekingu založené len na „klamstvách a dezinformáciách“ a je hrubým zásahom do vnútorných záležitostí Číny.

Ďalšími europoslancami, na ktorých Peking uvalil sankcie, sú Reinhard Butikofer, Michael Gahler, Raphaël Glucksmann a Ilchan Kjučjuk. Sankčné opatrenia sa vzťahujú aj na nemeckého výskumníka Adriana Zenza, ktorého správy o zaobchádzaní s Ujgurmi v čínskej provincii Sin-ťiang boli terčom ostrej kritiky Pekingu.

Tieto osobnosti a ich rodinní príslušníci budú mať zakázané cestovať do Číny, Hongkongu a Macaaa a vykonávať s nimi súvisiace finančné transakcie.

Sankcionované boli aj štyri inštitúcie – Politický a bezpečnostný výbor Rady EÚ, Podvýbor európskeho parlamentu pre ľudské práva, nemecký Inštitút pre čínske štúdie a dánska nadácia s názvom Aliancia demokracií. Aké konkrétne opatrenia sa budú vzťahovať na tieto subjekty, Peking neuviedol.

Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie schválili v pondelok v Bruseli prijatie sankcií voči štyrom čínskym predstaviteľom a jednému právnemu subjektu v súvislosti so zásahom Pekingu proti ujgurskej menšine.

EÚ zaviedla reštriktívne opatrenia týkajúce sa porušovania ľudských práv v Číne vôbec prvýkrát od masakry na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) z júna 1989. Rozhodnutie o sankciách padlo počas minulotýždňových rokovaní veľvyslancov členských krajín pri EÚ (COREPER).

Šéf diplomacie EÚ kritizuje sankcie Číny voči európskym osobnostiam a subjektom

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok odsúdil odvetné sankcie Pekingu voči desiatim európskym osobnostiam a štyrom inštitúciám a nazval ich „neprijateľnými“. Čína zaviedla tieto sankcie v reakcii na reštrikcie EÚ voči čínskym predstaviteľom a subjektom v súvislosti s represiami voči ujgurskej menšine v provincii Sin-ťiang.

„Namiesto zmeny svojej politiky a riešenia našich oprávnených obáv Čína opäť zatvára oči a tieto opatrenia sú poľutovaniahodné a neprijateľné,“ povedal Borrell po stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli.

„Odhodlanie Európskej únie, čo sa týka obrany ľudských práv a reakcie na ich závažné porušovanie a zneužívanie, sa nezmení,“ vyhlásil.

Spojené štáty, EÚ, Británia a Kanada v pondelok uvalili sankcie voči porušovaniu práv voči moslimskej menšine Ujgurov. EÚ ohlásila prijatie sankcií vrátene zmrazenia majetku a zákazu cestovania do EÚ voči štyrom čínskym predstaviteľom a jednému právnemu subjektu. Ide o prvé sankcie voči Číne od masakry na Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) v roku 1989, pripomína DPA.

Británia v pondelok zaviedla sankcie voči štyrom čínskym predstaviteľom a štátnej bezpečnostnej organizácii. Stalo sa to po prvý raz, čo Londýn v súvislosti s ujgurskou komunitou podnikol takýto krok.
Spojené štáty v pondelok ohlásili sankcie voči dvom čínskym predstaviteľom a Kanada voči štyrom osobám a jednému subjektu.

240 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #sankcie #Ujguri #Miriam Lexmann