Koniec dvojvládia? Moc v Líbyi prevzala vláda národnej jednoty

Moci v Líbyi sa v utorok ujala vláda národnej jednoty (GNU), ktorá by pod vedením premiéra Abdala Hamída Dubajbu mala zjednotiť túto vojnou zmietanú severoafrickú krajinu a priviesť ju k voľbám plánovaným na koniec tohto roka. Uviedla to agentúra AFP.

23.03.2021 18:23
Libya Foto: ,
debata (11)

Nástupom Dubajbovej vlády by sa v Líbyi malo skončiť dvojvládie – nahradila totiž medzinárodne uznávanú vládu národnej zhody (GNA) sídliacu s Tripolise a paralelne s ňou pôsobiaci vládny kabinet, ktorého baštou bol región Kyrenaika na východe Líbye. Ide o kľúčový región, ktorý bol de facto pod kontrolou síl veliteľa Chalífu Haftara. Exekutíva pôsobiaca na východe Líbye nebola medzinárodne uznaná.

Akt odovzdania moci sa uskutočnil v meste Benghází a v sídle „paralelnej východolíbyjskej“ vlády, ktorej šéfoval Abdalláh at-Tání. Z hlavného mesta na tento ceremoniál pricestovalo niekoľko členov Dubajbovej vlády vrátane vicepremiéra Husajna Atíju al-Gutráního či ministra vnútra Chálida Mazína.

„Obdobie rozkolu sa skončilo,“ uviedol Gutrání pre miestne médiá. Vyhlásil, že vláda národnej jednoty „slúži všetkým Líbyjčanom bez ohľadu na región, kde žijú“.

V Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporilo aj NATO a viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího i jeho smrti. V krajine následne vznikli dve mocenské centrá: kým východná časť Líbye sa hlásila k Haftarovi, v hlavnom meste Tripolis sídlila vláda podporovaná OSN. Líbya sa stala zástupným bojiskom súperiacich síl a do konfliktu boli vtiahnuté zahraničné mocnosti.

Prímerie vyhlásené v októbri minulého roka a výber kandidáta na predsedu vlády vo februári – schválený oboma hlavnými regionálnymi mocenskými centrami – priniesli nádej, že nová dočasná vláda môže priviesť krajinu k voľbám, ktoré by sa mali konať v decembri, poznamenala AFP.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya