Najkrvavejší deň protestov: Mjanmarská armáda zabila 114 ľudí vrátane detí

Mjanmarskí vojaci zabili pri zásahoch proti účastníkom protestov za demokraciu na niekoľkých miestach krajiny 114 ľudí, vrátane detí. Dnešný deň sa tak stal najkrvavejším od februárového puču, uviedla agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na miestny portál Mjanmarsko Now a na svedkov. Európska únia, Británia a Spojené štáty nové vraždenie odsúdili.

27.03.2021 09:38 , aktualizované: 21:03
mjanmarsko Foto:
Zraneného muža transportujú do nemocnice v mjanmarskom meste Mandalay.
debata (60)

Mjanmarčania znovu vyšli do ulíc, zatiaľ čo junta, ktorá sa k moci dostala 1. februára prevratom, slávila Deň ozbrojených síl. Protesty trvajú od februára a podľa Asociácie na pomoc politickým väzňom (AAPP) pri nich prišlo doteraz o život vyše 440 ľudí.

Stíhačky armády dnes tiež začali paľbu na dedinu blízko thajských hraníc, na území ovládanom etnickou ozbrojenou skupinou Karenský národný zväz (KNU). Tá sa zaviazala, že bude bojovať za zvrhnutie politického puču z 1. februára. Podľa občianskej spoločnosti Karen Peace Support Network, ktorá v tejto oblasti pôsobí, pri útoku prišli najmenej dvaja ľudia o život a ďalší dvaja boli zranení. Hlásený letecký útok je v tomto regióne najvýznamnejším za niekoľko rokov. KNU predtým oznámila, že obsadila vojenskú základňu a zabila desať vojakov.

Deň hrôzy a hanby

Podľa Mjanmarsko Now v sobotu ľudia umierali na 40 miestach krajiny. Najviac obetí je v druhom najväčšom meste Mandalay a v obchodnom centre Mjanmarska Rangúne. Medzi mŕtvymi boli dve deti vo veku 13 rokov. Médiá pôvodne uvádzali, že o život prišiel aj päťročný chlapec, neskôr sa však objavili správy, že chlapec zrejme prežil.

„Tento deň bude zaznamenaný ako deň hrôzy a hanby. Zabíjanie neozbrojených civilistov vrátane detí je neobhájiteľné,“ oznámil na svojom twitterovom účte zastupiteľský úrad EÚ v Rangúne.

Britské veľvyslanectvo uviedlo, že „vraždy svedčia o tom, aké sú priority junty“. Britský minister zahraničia Dominic Raab dodal, že zabíjanie neozbrojených civilistov a detí je pádom na úplné dno.

Americký veľvyslanec Thomas Vajda na sociálnych sieťach uviedol, že „toto krviprelievanie je desivé“ a dodal, že občania Mjanmarska hovoria jasne – nechcú žiť pod vojenskou vládou. Spojené štáty mjanmarskú armádu za jej počínanie ostro kritizujú a hovorca ich kultúrneho zastupiteľstva v Rangúne dnes potvrdil streľbu proti tomuto úradu. Povedal, že nikto nebol zranený a že úrad incident vyšetruje.

Generál hovorí o demokracii

Vodca vojenskej vlády generál Min Aun Hlain v naživo vysielanom prejave vyhlásil, že armáda je pripravená spojiť sa s celým národom na ochranu demokracie. „Násilnosti, ktoré ohrozujú stabilitu a bezpečnosť a ktoré sú vyvolávané na vynútenie požiadaviek, sú neprijateľné,“ povedal.

Dnešnej vojenskej prehliadky sa zúčastnilo cez 8000 vojakov a prítomný bol aj námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin. Podľa diplomatov poslalo svojich zástupcov na prehliadku osem krajín – Rusko, Čína, India, Pakistan, Bangladéš, Vietnam, Laos a Thajsko.

Armáda bola podľa generála Hlaina nútená prevziať moc vzhľadom k „nelegálnym činom“ líderky Aun San Su Ťij a jej strany Národnej ligy pre demokraciu. Liga podľa armády zvíťazila v minuloročných voľbách nečestne a na základe podvodov.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Mjanmarsko