Blokáda Suezu sa skončila, Ever Given smeruje von z kanála

Uviaznutú nákladnú loď Ever Given v Suezskom prieplave sa po takmer týždni podarilo uvoľniť. Oznámil to správca kanála Leth Agencies. Flotila remorkérov s pomocou vrcholiaceho prílivu uvoľnila provu lode z piesočného brehu kanála a odťahujú ju do Veľkého horkého jazera, ktoré rozdeľuje severnú a južnú časť prieplavu. Tam plavidlo podrobia prehliadkam.

29.03.2021 06:22 , aktualizované: 16:37
ever given Foto:
Jedna z najväčších kontajnerových lodí na svete Ever Given smerujúca z Číny do Rotterdamu sa po takmer týždni blokády Suezu opäť vydala na cestu.
debata (46)

VIDEO: Loď, ktorá blokovala Suez, pláva von z kanála.

Video

Na videozázname, ktorý zverejnila SCA, je vidieť, ako loď sprevádzali remorkéry, ktoré ju pomohli vyslobodiť, pričom každý z nich radostne zatrúbil.

Kontajnerová loď Ever Given plaviaca sa pod panamskou vlajkou, ktorá smerovala z Ázie do Rotterdamu, uviazla v Suezskom prieplave minulý utorok. Približne 400 metrov dlhá prekážka s asi 20-tisíc kontajnermi denne bránila v preprave tovarov v hodnote viac ako 9 miliárd dolárov.

Zatiaľ nie je známe, či bude loď pokračovať do Európy alebo ju prevezú do iného prístavu na opravy.

Rovnako ešte nie je známe, kedy sa premávka v kľúčovom prieplave vráti do normálu. Pred vstupom do Suezského prieplavu z oboch strán čaká viac ako 300 lodí prepravujúcich najrôznejší náklad od ropy po dobytok. Dátová firma Refinitiv odhadla, že nahromadenie lodí by sa mohlo vyriešiť do desiatich dní.

Jedna z najväčších kontajnerových lodí na svete...
Satelitný záber čiastočne uvoľnenej lode Ever...
+21Loď Ever Given po tom, ako ju uvoľnili zo Suezu.

Desiatky ďalších lodí sa rozhodli ísť dlhšou cestou a oboplávať Afriku okolo Mysu dobrej nádeje na južnom cípe kontinentu. To však spôsobí výraznejšie oneskorenie plánovaných dodávok.

Suezský prieplav je dôležitý bod v celosvetovej námornej doprave a prevoze tovaru z Východu na Západ. Prechádza tadiaľ zhruba 10 % svetového obchodu.

Loď s výtlakom 224 000 ton prevádzkuje taiwanská spoločnosť Evergreen Marine. Majiteľom lode je však japonská lodná spoločnosť Shoei Kisen KK.

VIDEO: Ako vyslobodzovali zaseknutú loď v Suezskom prieplave.

Video
46 debata chyba
Viac na túto tému: #suezský prieplav