Moskva je situáciou v Mjanmarsku znepokojená, zároveň junte dodáva zbrane

Rusko potvrdilo, že rozvíja vojenskú a strategickú spoluprácu s Mjanmarskom, a zároveň vyjadrilo znepokojenie nad "rastúcim počtom civilných obetí" v tejto ázijskej krajine.

29.03.2021 16:23
mjanmarsko Foto:
Mjanmarskí vojaci hliadkujú na ceste Hledan v štvrti Kamayut v mjanmarskom meste Rangún.
debata (75)

Kremeľ má podľa svojho hovorcu Dmitrija Peskova s Mjanmarskom dlhoročné a „konštruktívne“ väzby.

„To však v žiadnom prípadne neznamená, že schvaľujeme tragické udalosti, ktoré sa v krajine odohrávajú,“ priblížil Peskov a dodal, že Rusko „je veľmi znepokojené rastúcim počtom civilných obetí“.

Vyjadrenie Moskvy prichádza po tom, ako mjanmarské bezpečnostné sily v sobotu zabili viac ako 100 ľudí protestujúcich proti vojenskému prevratu z 1. februára. V rovnaký deň sa v hlavnom meste Nepjito uskutočnila vojenská prehliadka, na ktorej sa zúčastnil aj námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin.

Fomin vo vyhlásení ruského rezortu obrany uviedol, že Mjanmarsko je pre Rusko „spoľahlivým spojencom a strategickým partnerom“ v juhovýchodnej Ázii, s ktorým chce Moskva „v duchu strategického partnerstva prehĺbiť vojenskú a vojensko-technickú spoluprácu“.

Spolu s Čínou hlavný dodávateľ

Rusko počas sobotňajšej prehliadky predviedlo svoje tanky, stíhačky aj helikoptéry. Moskva je spolu s Pekingom hlavným dodávateľom zbraní pre mjanmarskú armádu, pripomína AP.

Desaťtisíce ľudí počas víkendu znova vyšli do ulíc v mnohých častiach krajiny, aby opätovne žiadali odovzdanie moci civilnej vláde de facto premiérky Aun Schan Su Ťij, ktorú armáda zosadila 1. februára, odkedy ju spolu s ďalšími predstaviteľmi zadržiava.

Násilie sa rýchlo stretlo s medzinárodným odsúdením, keď viaceré diplomatické zastupiteľstvá v Mjanmarsku vydali vyhlásenia, v ktorých spomínajú sobotňajšie zabíjanie civilistov vrátane detí.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Mjanmarsko