Taliani chytili člena 'Ndranghety vďaka relácii o varení na Youtube

Talianskej polícii sa podarilo chytiť v Karibiku muža, ktorý je údajne členom kalábrijskej mafie 'Ndranghety. Muža prezradili relácie o talianskej kuchyni, ktoré mal na YouTube, uviedol taliansky denník La Repubblica. V Portugalsku zase polícia chytila ďalšieho člena kalábrijskej mafie. Francesco Pelle bol v Taliansku na zozname 30 najhľadanejších zločincov.

30.03.2021 14:09
debata (3)

Päťdesiattriročný Marc Biart bol na úteku pred talianskou justíciou od roku 2014, kedy bol na neho vydaný zatykač za členstvo v mafiánskej organizácii a priekupníctvo drog. V Dominikánskej republike sa snažil žiť diskrétnym životom a prakticky sa nestýkal s tamojšou talianskou komunitou. So svojou manželkou ale viedol reláciu o talianskej kuchyni na platforme Youtube. Hoci na záberoch nikdy neukázal svoju tvár, pozornosť vyšetrovateľov zaujalo jeho tetovanie, ktoré bolo na videách dobre vidieť. Sledovaním digitálnych stop sa polícii podarilo zistiť, kde muž býva.

V pondelok bol v Lisabone zadržaný iný významný mafiánsky boss Francesco Pelle. Polícia ho vystopovala na klinike v Lisabone, kde sa liečil na COVID-19. Pelle nazývaný Ciccio Pakistan patril v Taliansku do tridsiatky najhľadanejších zločincov. Na úteku pred justíciou bol od roku 2019.

Pred dvomi rokmi kasačný súd rozhodol, že Pelle bol objednávateľom neúspešnej vraždy ďalšieho predstaviteľa kalábrijskej mafie Giovanniho Nirtyho. Útok sa ale nepodaril a počas neho zahynula Nirtova manželka. To podľa vyšetrovateľov vyvolalo odvetný útok v Duisburgu, pri ktorom bolo v roku 2007 zavraždených šesť ľudí.

Podľa talianskych prokurátorov oba prípady ukazujú dôležitosť medzinárodnej spolupráce v boji proti mafiánskym skupinám. Napríklad muža v Dominikánskej republike sa podarilo zadržať vďaka skupine Interpolu CAN, ktorá sa zameriava na medzinárodné vyšetrovanie aktivít kalábrijskej'Ndran­ghety vo svete.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #mafia #talianska mafia #'Ndrangheta