Na Taiwane sa v tuneli vykoľajil vlak. Nárazy do stien zabili 51 ľudí, 146 sa zranilo

Na prinajmenšom 51 mŕtvych a 146 zranených sa zvýšil počet obetí vykoľajenia sa osobného vlaku, ku ktorému došlo na východe Taiwanu. Vlak sa vykoľajil v tuneli po zrážke s nákladným automobilom, ktorý zišiel zo svahu a do súpravy narazil. Informovali o tom taiwanský predstavitelia, podľa ktorých môže počet obetí nešťastia ešte porásť.

02.04.2021 07:11 , aktualizované: 17:02
taiwan, nehoda Foto:
Záchranári vynášajú z tunela telo obete po železničnom nešťastí na Taiwane.
debata (12)

Predstavitelia taiwanských železníc uviedli, že nehodu pri meste Chua-lien spôsobilo vozidlo vykonávajúce údržbu železničnej trate, ktorého vodič je podozrivý z toho, že dostatočne nezatiahol ručnú brzdu. Zle zaparkovaný prázdny kamión sa následne zrútil po svahu zo staveniska nad železničnou traťou a narazil do vlaku.

Televízie a iné médiá priniesli zábery, ako mnohí ľudia po nehode vyskakovali z okien a dverí a utekali do bezpečia.

Vlak sa vykoľajil v tuneli, do ktorého stien narážali vagóny. Prevážal približne 480 ľudí. Taiwan má hustú železničnú sieť a každý deň tam vlak využije vyše pol milióna ľudí.

Najmenej 146 zranených previezli do nemocnice. Medzi obeťami na životoch je aj rušňovodič a jeho asistent, a tiež jeden francúzsky občan. Zranenými sú zase aj dvaja Japonci a jeden obyvateľ čínskej administratívnej oblasti Macao. Podľa agentúry DPA je najmenej 26 zranených v kritickom stave. Podľa hasičov z prvých štyroch vozňov evakuovali 80–100 ľudí. Piaty až ôsmy vozeň boli „zdeformované“ a sú ťažko prístupné. Záchranné práce, ktoré stále pokračujú, ale komplikuje skutočnosť, že vykoľajené vozne sú vážne poškodené a nachádzajú sa vo vnútri tunela.

Vlakové nešťastie na Taiwane

Desiatky ľudí prišli o život pri vykoľajení vlaku na východe Taiwanu 2. apríla 2021, ďalší ľudia vyviazli so zraneniami.

Fotogaléria
Na obrázku z videa zverejneného hsnews.com.tw...
Desiatky ľudí prišli o život pri vykoľajení...
+3Desiatky ľudí prišli o život pri vykoľajení...

Miesto nehody sa nachádza neďaleko východotaiwanského pobrežného mesta Chua-lien. Záchranné práce komplikuje skutočnosť, že vykoľajené vozne sú vážne poškodené a nachádzajú sa vo vnútri tunela.

Vlak s ôsmimi vozňami smeroval s taiwanskej metropoly Tchaj-pej zo mesta Tchaj-tung na juhovýchode ostrova. K nehode došlo na začiatku tradičného niekoľkodňového sviatku predkov, keď sa na Taiwane vydáva na cesty veľké množstvo ľudí.

Vykoľajenie vlaku v októbri 2018, ktoré si vyžiadalo životy 18 ľudí a viac ako 360 zranených, bolo označované za najhoršie železničné nešťastie na ostrove za viac ako štvrť storočia.

Najhoršie železničné nešťastia v Ázii za posledné desaťročie

10. júla 2011 – Nehoda, pri ktorej v stanici Malván asi 120 kilometrov juhovýchodne od mesta Lakhnaú v indickom štáte Uttarpradéš vykoľajil rýchlik, si vyžiadala 68 mŕtvych a 240 zranených.

22. mája 2012 – Pri zrážke osobného a nákladného vlaku na juhu Indie zomrelo 24 ľudí a ďalších 40 so zraneniami previezli do nemocníc.

19. augusta 2013 – 35 ľudí zahynulo vo východnej Indii, kde rýchlo idúci vlak zrazil skupinu pútnikov. Rozzúrení ľudia z neho potom vytiahli rušňovodiča a lynčovali ho.

26. mája 2014 – 40 ľudí zahynulo a 150 utrpelo zranenia pri železničnej nehode v severnej Indii, keď osobný vlak narazil do stojaceho nákladného vlaku.

13. augusta 2014 – Nehoda prímestského vlaku si na Filipínach vyžiadala 34 zranených. Na konci železničnej trati vlak narazil do betónovej steny a vošiel na rušnú križovatku Manily, kde poškodil dve vozidlá.

20. marca 2015 – 31 mŕtvych a päť desiatok zranených si vyžiadala nehoda, pri ktorej sa v severnej Indii v štáte Uttarpradéš vykoľajil osobný vlak.

20. novembra 2016 – Nehodu, pri ktorej sa vykoľajilo 14 vagónov osobného vlaku na severe Indie, neprežilo 145 ľudí, viac ako 200 ich bolo zranených. Príčinou tragédie bola chybná koľaj, špekulácie o teroristickom útoku vyšetrovatelia odmietli. Išlo o najhoršiu podobnú tragédiu v Indii od roku 1999.

21. januára 2017 – Cez 40 mŕtvych a desiatky zranených si vyžiadala nehoda vlaku, ktorý sa vykoľajil v indickom štáte Ándhrapradéš na východe krajiny.

19. októbra 2018 – Najmenej 58 ľudí v severnej Indii zrazil a zabil vlak, päť desiatok ďalších osôb utrpelo zranenia. Ľudia, ktorí počas hinduistického sviatku sledovali ohňostroj a odpaľovali petardy, podľa médií nepočuli vlak prichádzať.

2. apríla 2021 – Najmenej 41 ľudí prišlo o život a ďalších približne 70 ľudí bolo zranených pri nehode na Taiwane, keď sa v tuneli vykoľajil vlak. Ide o najhoršie železničné nešťastie, ktoré sa na tomto ostrove južne od Číny stalo minimálne za 40 rokov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vlakové nešťastie #Taiwan