Káhira pre uviaznutú loď v Sueze očakáva miliardové odškodné

Egypt v súvislosti s uviaznutou loďou v Suezskom prieplave očakáva odškodné viac miliardu dolárov. Informoval o tom hlavný predstaviteľ kanála Ossama Rabei, ktorý upozornil, že plavidlo i náklad v hodnote asi 3,5 miliardy dolárov nebudú môcť opustiť egyptské územie, ak sa otázka náhrady škody dostane pred súd.

02.04.2021 13:25
ever given Foto:
Loď Ever Given kotviaca vo Veľkom horkom jazere
debata (23)

Ako Rabei uviedol pre egyptskú televíziu, výška odškodného zohľadňuje záchrannú operáciu, náklady vyplývajúce zo zastavenej dopravy a straty, ktoré kanálu vznikli počas takmer týždeň trvajúcej blokády. Bližšie nešpecifikoval, kto bude zodpovedný za vyplatenie odškodného. Dodal však, že v minulosti mali predstavitelia kanála a majitelia lodí dobré vzťahy.

Jedna z najväčších kontajnerových lodí na svete...
Satelitný záber čiastočne uvoľnenej lode Ever...
+21Loď Ever Given po tom, ako ju uvoľnili zo Suezu.

Kolosálna kontajnerová loď Ever Given minulý týždeň na šesť dní zablokovala Suezský prieplav a ochromila dôležitú tepnu svetového obchodu. Momentálne kotví vo Veľkom horkom jazere, širokej vodnej ploche na polceste medzi severným a južným koncom kanála.

Štyristo metrov dlhá a 200-tisíc ton ťažká loď sa minulý týždeň v utorok vzpriečila v prieplave a zasekla sa na brehu. Jej uvoľnenie okrem iného zahŕňalo flotilu silných remorkérov a bagrovacích plavidiel, ktoré odbagrovali 30-tisíc kubických metrov bahna a piesku. Uvoľnili ju v pondelok popoludní.

Cez Suezský prieplav prechádza zhruba 12 % svetového obchodu. Podľa dát časopisu Lloyd's List, ktorý sa venuje nákladnej preprave, blokáda prieplavu denne bránila preprave tovaru v hodnote viac ako 9 miliárd dolárov.

VIDEO: Loď Ever Given po uvoľnení vyrazila do prieplavu
Video
23 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #suezský prieplav