Útočník vrazil autom do policajtov pri Kapitole, vodič a policajt sú mŕtvi

Príslušník americkej polície zahynul po tom, ako muž vrazil s vozidlom do dvoch policajtov pri bezpečnostnej bariére pred sídlom Kongresu USA. Vodiča postrelili, keď z auta vyšiel s nožom v ruke, a následne tiež zomrel v nemocnici, informovali podľa agentúry AP policajní predstavitelia.

02.04.2021 20:47 , aktualizované: 21:39
USA Washington Capitol Hill automobil bariéra... Foto: ,
Americkí policajti stoja neďaleko automobilu, ktorý narazil do bariéry pred sídlom vlády USA v Capitol Hill vo Washingtone.
debata (26)

Úrady oznámili, že útok podľa všetkého nesúvisí s terorizmom. Zatiaľ okrem toho nič nenasvedčuje spojeniu s nepokojmi v Kapitole zo 6. januára.

Incident sa stal necelých 100 metrov pred vchodom do severnej časti budovy, kde sídli Senát. Auto podľa agentúry AP nabehlo do kontrolného stanovišťa, kadiaľ obvykle do areálu vchádzajú zákonodarcovia a ďalší zamestnanci. Kongres dnes nejde.

Svedkovia na mieste agentúre Reuters povedali, že polícia uzavrela niekoľko priľahlých ulíc a že sa pred budovou Kongresu pohybuje zvýšený počet príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Televízia CNN s odvolaním sa na zdroje z polície a z Kongresu uviedla, že podozrivý po náraze do barikády vystúpil z auta s nožom v ruke, načo ho policajti postrelili. V kritickom stave bol potom prevezený do nemocnice, podľa USCP dýchal a bol pri vedomí.

Totožnosť podozrivého nezverejnili. Podľa veliteľky Polície Kapitolu (USCP) Yoganandy Pittmanovej sa nezdá, že by ho polícia predtým sledovala. Prípad však zdôrazňuje, že budova a areál Kapitolu, no tiež jeho ochrancovia, sú naďalej potenciálnymi cieľmi násilia, píše AP.

Komplex Kapitolu po piatkovom incidente uzavreli a pracovníkom povedali, že nemôžu z budov vychádzať ani do nich vchádzať. Videozábery ukázali mobilizáciu vojakov Národnej gardy.

Oplotenie, ktoré bránilo pohybu vozidiel v tejto lokalite, nedávno odstránili v rámci opätovného otvárania Kapitolu po sprísnení bezpečnostných opatrení v dôsledku nepokojov zo začiatku roka.

Prezident Biden v čase incidentu práve odchádzal z Bieleho domu do Camp Davidu.

V okolí Kapitolu panujú zvýšené bezpečnostné opatrenia od 6. januára, kedy do neho vtrhli podporovatelia vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa v snahe prerušiť formálne potvrdenie víťazstva kandidáta Demokratickej strany Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách. Po necelých dvoch mesiacoch sa však ochranné opatrenia začala uvoľňovať, demontovaný bol napríklad plot okolo budovy Kongresu.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Washington #Kapitol #útok automobilom