Naď verí, že sa situácia na Ukrajine upokojí, situáciu monitorujú

Situáciu na Ukrajine monitorujeme, napätie je citeľné, zhodnotil po stredajšom rokovaní vlády minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). "Je to podľa mňa zbytočné zvyšovanie napätia v aj tak komplikovanej oblasti. Treba konať s chladnou hlavou. Veríme, že sa situácia ukľudní a nepríde k eskalácii konfliktu," povedal k informáciám o zvýšenom pohybe vojakov na ukrajinsko-ruskej hranici.

07.04.2021 11:39 , aktualizované: 17:48
debata (186)

Odmieta, že by Severoatlantická aliancia navyšovala počet vojakov na Ukrajine, alebo že by mobilizovala jednotky. Naopak, poukazuje na navýšenie počtu vojakov na ruskej strane hranice oproti situácii spred niekoľkých týždňov.

Korčok hovoril so svojim ukrajinským rezortným kolegom o situácii na hraniciach

Minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok hovoril vo štvrtok so svojím ukrajinským rezortným partnerom Dmytrom Kulebom o pohyboch ruských síl neďaleko ukrajinských hraníc, pričom Kyjevu opäť vyjadril podporu slovenskej vlády. Šéf rezortu diplomacie SR o tom informoval na Twitteri.

„Hovoril som so svojím ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom o súčasnej situácii na východe Ukrajiny a sústreďovaní ruských vojakov. Ubezpečil som ho, že slovenská vláda naďalej podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny. Budeme v kontakte,“ napísal Korčok.

Znepokojenie v súvislosti s pohybmi ruských vojakov v blízkosti hraníc s Ukrajinou vyjadril v utorok aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý štvrtok obvinil Moskvu zo sústreďovania vojakov na hraniciach s Ukrajinou. Solidaritu s Ukrajinou v tejto súvislosti vyjadrili aj Spojené štáty, Veľká Británia i Európska únia.

Pentagón minulý týždeň oznámil, že americké jednotky v Európe boli v súvislosti s vývojom situácie na východe Ukrajiny uvedené do stavu zvýšenej pohotovosti.

Kremeľ presuny svojich jednotiek nepoprel. Uviedol však, že Moskva tým „nikoho neohrozuje“ a že vojakov môže po svojom území presúvať podľa vlastného uváženia.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov a časti Donbasu ovládli proruskí separatisti. Kyjev a západné štáty obviňujú Moskvu z poskytovania ozbrojenej podpory donbaským separatistom, čo Rusko popiera.

186 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Jaroslav Naď #Ukrajina #vojna na Ukrajine