Bidenov názor na Putina ako zabijaka podľa prieskumu pobúril tretinu Rusov

Tretinu Rusov pobúril názor nového amerického prezidenta Joea Bidena na šéfa Kremľa Vladimira Putina, ďalšia tretina ho prijala ľahostajne. Vyplýva z prieskumu nezávislého strediska Levada. Biden v marci v televíznom rozhovore kladne odpovedal na otázku, či Putina možno považovať za "zabijaka".

08.04.2021 08:51
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
debata (74)

Toto vyjadrenie podľa prieskumu pobúrilo tretinu Rusov, ale ďalších 34 percent kvôli tomu žiadne pohnutie nepocítilo. Necelá štvrtina opýtaných uviedla, že Bidenovo vyjadrenie ich uviedlo do rozpakov. Päť percent ich prijalo s pochopením a tri percentá s uspokojením, uviedol spravodajský server Newsru.com.

Bidenove slová pobúrili hlavne opýtaných starší ako 55 rokov, ako aj televíznych divákov a rozhlasových poslucháčov. Ľahostajne sa k nim postavili hlavne Rusi mladší ako 40 rokov, čitatelia internetových publikácií a užívatelia sociálnych sietí – z tejto skupiny skoro pätina prijala názor amerického prezidenta na Putina „s pochopením“.

Podobne rozdelený je aj názor Rusov na Spojené štáty: dve pätiny sa k USA stavajú kladne, 42 percent opýtaných záporne. Do prvej skupiny patria mladší, vzdelanejší a solventnejší Rusi, do druhej starší, ako aj diváci a poslucháči štátnych televízií a rozhlasových staníc.

Moskva na Bidenove interview zareagovala povolaním svojho veľvyslanca z Washingtonu na konzultácie. Podľa šéfa ruskej diplomacie o návrate veľvyslanca do USA rozhodne prezident Putin. Podľa názoru námestníka ministra zahraničia Sergeja Rjabkova nejde o otázku najbližších dní. Moskva pritom čaká na signál z Washingtonu, že sa usiluje o normalizácii vzťahov. Biely dom ale dal najavo, že nič neľutuje.

Na archívnej snímke z marca 2011 Joe Biden... Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Joe Biden / Vladimir Putin / Na archívnej snímke z marca 2011 Joe Biden (vľavo) a Vladimir Putin počas stretnutia v Moskve
74 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin