Vo veku 99 rokov zomrel princ Philip, manžel kráľovnej Alžbety

Vo veku 99 rokov zomrel v piatok britský princ Philip, manžel kráľovnej Alžbety II. Oznámil to Buckinghamský palác, informujú svetové agentúry i britské médiá.

09.04.2021 13:22 , aktualizované: 21:11
Philip Foto: ,
Princ Philip na archívnej snímke.
debata (82)

Vo veku 99 rokov zomrel princ Philip

Video

„S hlbokým zármutkom Jej Veličenstvo kráľovná oznamuje smrť svojho milovaného manžela, Jeho kráľovskej výsosti princa Philipa, vojvodu z Edinburghu,“ píše sa vo vyhlásení paláca.

„Jeho kráľovská výsosť zomrela dnes ráno pokojne na Windsorskom zámku,“ dodal palác s tým, že ďalšie informácie zverejnia v náležitom čase.

Princ Philip tento rok strávil mesiac v nemocnici, kde podstúpil zákrok z dôvodu problémov so srdcom, a po prepustení 16. marca sa vrátil na Windsorský zámok.

Philip, ktorý sa s budúcou kráľovnou Alžbetou oženil v roku 1947, bol najdlhšie slúžiacim životným partnerom britského panovníka v dejinách a súčasne najstarším mužským členom kráľovskej rodiny všetkých čias.

Britský princ Philip s manželkou kráľovnou...
Princ Philip na archívnej snímke.
+21Na fotografii z augusta 1951 drží kráľovná na...

Princ Philip nebude mať štátny pohreb

Posledná rozlúčka s princom Philipom sa neuskutoční formou štátneho pohrebu. V piatok o tom informovala britská spravodajská stanica SkyNews.

Kráľovská rodina zároveň vyzvala ľudí, aby naďalej dodržiavalí pandemické nariadenia a nezúčastňovali sa na spomienkových zhromaždeniach.

Princ Philip bude pochovaný v kráľovskej rezidencii Windsorský zámok v súlade s jeho prianím. Štátne vlajky budú viať na pol žrde až do 8.00 h deň po jeho pohrebe, píše SkyNews.

Spravodajská stanica ešte predtým informovala, že sám princ si želal kráľovský, a nie štátny pohreb. O konečných plánoch rozhodne v nadchádzajúcich dňoch kráľovná.

Zvon vo Westminsterskom opátstve odbil 99-krát

Deväťdesiatimi deviatimi údermi zvona si večer uctili v svetoznámom Westminsterskom opátstve v Londýne Philipovu pamiatku. Od 18.00 h miestneho času (19.00 h SELČ) zaznel raz za minútu úder tenorového zvona. Dovedna sa zvon rozozvučal 99-krát, a to na počesť každého roka, ktorého sa vojvoda z Edinburghu dožil.

V sobotu napoludnie zaznejú pri príležitosti úmrtia Philipa i čestné delostrelecké salvy, oznámilo britské ministerstvo obrany. Počas 40 minút zaznie každých 60 sekúnd celkovo 41 delostreleckých sálv na viacerých miestach v Británii, Gibraltári či aj na lodiach britského kráľovského loďstva na mori, uvádza denník The Guardian.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #kráľovná Alžbeta II. #princ Philip