Strach zo zelenej kancelárky zomkol čiernych sokov

Annalena Baerbocková alebo Armin Laschet? Jeden z nich s najväčšou pravdepodobnosťou po septembrových parlamentných voľbách v Nemecku nahradí dosluhujúcu kancelárku Angelu Merkelovú.

20.04.2021 21:47
Armin Laschet Foto:
Armin Laschet
debata (2)

Mená volebných lídrov Zelených a konzervatívnej únie CDU/CSU sa Nemci dozvedeli v priebehu necelých 24 hodín. Kým v momentálne najobľúbenejšej opozičnej sile išlo všetko hladko a s úsmevom, vo vládnucich sesterských stranách sa výber nezaobišiel bez drámy. Súperom Lascheta, 60-ročného premiéra Severného Porýnia-Vestfálska, ktorý pred štvrť rokom prevzal vedenie Kresťanskodemo­kratickej únie, bol populárny predseda krajinskej vlády v Bavorsku Markus Söder. Södera presadzovala Kresťanskosociálna únia (CSU), regionálna sesterská strana CDU. Vedenie CDU a CSU dalo obom politikom týždeň na to, aby sa dohodli, kto z nich bude spoločným kancelárskym kandidátom. Keď lehota v nedeľu bez výsledku vypršala, väčšia zo strán konzervatívneho bloku vzala rozhodnutie do vlastných rúk.

Kocky sú hodené

Ani vyše šesťhodinové rokovanie predsedníctva CDU ale neviedlo ku konsenzu. Viacerí vplyvní politici uprednostňovali nominanta CSU, ktorý by mal podľa prieskumov šancu doviesť konzervatívny blok k lepšiemu volebnému výsledku. Spory v utorok nadránom vyústili do tajného hlasovania, ktorému sa strana pôvodne chcela vyhnúť. Z neho napokon predseda CDU vyšiel so ziskom troch štvrtín hlasov víťazne. Dlhé hodiny sa potom ešte napäto čakalo, ako zareaguje porazený.

„Kocky sú hodené a kancelárskym kandidátom únie bude Armin Laschet,“ uznal svoju porážku Söder. Pripomenul, že sám sa chcel stať kancelárskym kandidátom, ale že zároveň vždy zdôrazňoval, že v žiadnom prípade za cenu rozkolu konzervatívnej únie. „Samozrejme, že máme rôzne ambície, ale mojou prioritou je jednota,“ vyhlásil.

Laschet mu poďakoval za podporu i „otvorený, intenzívny ale férový“ súboj. „CDU tieto voľby nevyhrá bez CSU a naopak,“ zdôraznil.

Práve vzájomná odkázanosť sesterských strán na seba a vidina možnej zelenej kancelárky núti čiernych sokov, čo je farba konzervatívneho bloku, aby sa zomkli. Päť mesiacov pred voľbami totiž CDU/CSU čelí reálnej hrozbe, že sa na jeseň ocitne v opozícii. Podľa prieskumu agentúry Kantar z uplynulej nedele má síce konzervatívny blok s 29 percentami stále najvyššiu podporu, Zelení im však s 22 percentami dýchajú na chrbát, a ak sa im podarí vytvoriť koalíciu so sociálnymi demokratmi (15%) a liberálmi (9%), tak čierny blok po dlhých 16 rokoch Merkelovej éry príde o moc.

Zelení sa vyhupli na čelo

V utorok večer sa ale v najčerstvejšom prieskume poradie prvých dvoch strán šokujúco zmenilo. Zeleným agentúra Trendbarometer namerala 28-percentnú podporu, kým CDU/CSU iba 21 percent. Takmer dve tretiny opýtaných tiež vyjadrili presvedčenie, že šance únie v septembrových voľbách sa nomináciou Lascheta zhoršili.

Merkelovú tak v kancelárskom kresle môže vystriedať v poradí druhá žena na tomto poste, spolupredsedníčka Zelených Annalena Baerbocková. Štyridsaťročnú politologičku, matku dvoch malých dcér, nominovala v pondelok za svoju volebnú líderku čoraz silnejšia ekologická strana. O post mal záujem aj spolupredseda Robert Habeck. Doktor filozofie a spisovateľ predstavujúci intelektuálny prúd v strane a líderka pragmatického krídla ale nepotrebovali arbitra, dohodli sa medzi sebou.

Schopnosť Zelených rozhodnúť o volebnom lídrovi bez prehnanej rivality ocenili aj nemecké médiá. „Zvládli to v pokoji a tichosti a tak disciplinovane, ako to kedysi dokázala únia CDU a CSU,“ napísal magazín Der Spiegel. Noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung to dali do kontrastu s minulosťou niekdajšej strany búrlivákov, ktorí sa v mocenských zápasoch neostýchali ísť až na nože. „Zelení pochopili, že s jednotou dôjdu najďalej. Únia CDU/CSU im môže v týchto dňoch závidieť,“ napísal frankfurtský denník.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #CDU/CSU #Armin Laschet