Heger: Slovensko podporuje snahy Ukrajiny o jej európsku perspektívu

Slovensko podporuje nezávislosť a suverenitu Ukrajiny. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to povedal prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému v telefonickom rozhovore.

21.04.2021 18:28
Eduard Hege Foto:
Premiér Eduard Heger odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na rokovanie vlády 21. apríla 2021
debata (46)

Informoval o tom na sociálnej sieti. Zároveň dodal, že zasahovanie do územnej integrity Ukrajiny vníma ako vážne porušenie medzinárodného prá­va.

„Povedal som mu aj to, že podporujeme právo občanov Ukrajiny rozhodnúť, či chcú, aby sa ich vlasť stala súčasťou EÚ a NATO. Ukrajina je náš blízky sused, s ktorým máme bezproblémové vzťahy,“ doplnil s tým, že Slovensko podporuje jej snahu o európsku perspektívu.

Vyhlásil, že je mimoriadne dôležité, aby pokračovala v politických i ekonomických reformách vrátane boja proti korupcii.

Z tlačového odboru Úradu vlády SR dodali, že Heger avizoval záujem o skorú návštevu Ukrajiny s cieľom potvrdiť vzájomné blízke vzťahy. Obaja predstavitelia diskutovali aj o situácii na medzinárodnom letisku v Užhorode.

„V septembri minulého roka počas oficiálnej návštevy ukrajinského prezidenta minister dopravy SR a ukrajinský minister infraštruktúry podpísali dohodu o stanovení podmienok využívania časti vzdušného priestoru Slovenskej republiky na letisku. Na jeho eventuálnom otvorení pre verejnosť by ukrajinský prezident chcel privítať aj slovenského premiéra,“ spresnili z úradu. Doplnili, že Heger pozval ukrajinského prezidenta Zelenského na bezpečnostné fórum Globsec.

Ukrajina nedávno obvinila Rusko z hromadenia tisícov vojakov pri svojich severných a východných hraniciach. Zároveň došlo v poslednom období aj k zvýšeniu počtu ozbrojených incidentov pozdĺž línie prímeria v Donbase. To vyvoláva obavy z možného opätovného vzplanutia bojov v regióne.

Vladimir Putin Čítajte viac Mierové rozhovory v konfliktnej oblasti? Zelenskyj navrhol Putinovi stretnutie v Donbase
46 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Eduard Heger