K očkovaniu vám v USA pribalia pivo a lístky na bejzbal

Nechajte sa v deň zápasu očkovať na štadióne klubu New York Yankees alebo New York Mets a lístky na baseball sú vaše. Takúto ponuku dnes Newyorčanom dal guvernér štvrtého najľudnatejšieho štátu USA Andrew Cuomo. Ide o jednu z niekoľkých nových iniciatív, ktoré majú motivovať Američanov k tomu, aby sa išli nechať zaočkovať proti covidu. V New Jersey a vo Washingtone môžu ľudia k očkovaniu dostať pivo.

05.05.2021 22:34
New York Yankees Foto:
Štadión bejzbalového klubu New York Yankees.
debata (30)

Politici na lokálnej a štátnej úrovni podujatia propagujú v čase, kedy v USA rýchlo klesá tempo očkovania, zatiaľ čo prieskumy ukazujú, že značná časť obyvateľov vakcinácii stále nie je naklonená. Od polovice apríla priemerný počet novo podaných dávok spadol z viac ako 3,3 milióna denne na menej ako 2,2 milióna a úrady na všetkých úrovniach hľadajú spôsoby, ako dopyt zdvihnúť.

V deň, keď sa hrá

„Keď si necháte podať vakcínu, dajú vám zadarmo lístok na zápas,“ zhrnul dnes guvernér Cuomo podmienky akcie, ktorá sa týka dvoch najväčších bejzbalových tímov New Yorku, teda Yankees a Mets. Denník The New York Times vysvetľuje, že štadióny týchto klubov sú aktuálne využívané aj ako vakcinačný centrá, pričom pre obdržanie lístka sa musí človek na jednom z nich zaočkovať v deň, keď sa tam hrá zápas.

„Ak je ten zápas vypredaný, môžete prísť ďalší večer. Pôjdete na zápas, ktorý si vyberiete,“ dodal riaditeľ New York Yankees Randy Levine na tlačovej konferencii s guvernérom.

Inde lákajú iniciatívami typu „injekcia a pivo“. „Každý obyvateľ New Jersey, čo v máji dostane svoju prvú dávku vakcíny a vezme svoj vakcinačný preukaz do jedného z pivovarov, ktoré sa akcie zúčastňujú, dostane pivo zadarmo,“ oznámil v pondelok guvernér tohto štátu Phil Murphy. Odhalil pri tom zoznam viac ako desiatich výrobcov piva zapojených do projektu.

Zľavy v obchodoch

V hlavnom meste USA je ohlásená akcia iba jednodňová a vzťahuje sa len na tých, ktorí sa prídu nechať vo štvrtok popoludní naočkovať do Kennedyho umeleckého centra neďaleko Bieleho domu. Rovnako ako v prípade newyorských štadiónov sa tam bude používať vakcína od firmy Johnson & Johnson, aby nebolo nutné plánovať termín pre podanie druhej dávky.

O potrebe podobnými spôsobmi motivovať váhajúcich Američanov v utorok hovoril aj prezident Joe Biden, keď avizoval „novú fázu“ vakcinačnej kampane. „Spolupracujeme s veľkými firmami, ako sú obchody s potravinami, aby poskytovali špeciálne akcie ako zľavy pre zákazníkov, ktorí sa prídu do obchodov nechať očkovať,“ povedal.

USA Biden Kongres Čítajte viac Biden v prejave v Kongrese chválil očkovanie a predstavil plán pre rodiny
30 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #New York #koronavírus