Biden považuje vznik dvoch štátov za jediné riešenie konfliktu na Blízkom východe

Jedinou odpoveďou na konflikt medzi Izraelom a Palestínou je vytvorenie dvoch samostatných štátov. Uviedol to v piatok americký prezident Joe Biden.

22.05.2021 06:30
debata (6)

Podľa neho v regióne nebude mier, kým okolité štáty úplne neprijmú právo Izraela na svoju existenciu. Americký prezident vyzval na ukončenie stretov medzi komunitami v Jeruzaleme, uviedla agentúra AFP.

„Dvojštátne riešenie (konfliktu) stále potrebujeme, lebo je to jediným riešením,“ uviedol Biden. Vyhlásil tiež, že Spojené štáty a Demokratická strana stále podporujú Izrael.

„Izraelčanom som povedal, že považujem za veľmi dôležité, aby v Jeruzaleme ukončili strety medzi komunitami, ktoré vedú extrémisti z oboch strán,“ dodal americký prezident.

Biden tiež oznámil, že chystá balík medzinárodnej pomoci na rekonštrukciu Pásma Gazy, ktoré zničili izraelské nálety.

Slová amerického prezidenta prichádzajú zhruba deň potom, ako začalo platiť prímerie, ktoré ukončilo jedenásťdňové boje medzi Izraelom a palestínskym Hamasom. Boje od 10. mája neprežilo 244 ľudí, z ktorých 232 sú Palestínčania; na izraelskej strane je mŕtvych deväť Izraelčanov a traja zahraničné robotníci.

Izrael tvrdí, že zničil kľúčovú infraštruktúru Hamasu a oslabil jeho bojovú kapacitu. Úspech v bojoch hlási aj samotný Hamas.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína