V Ománskom zálive sa potopila najväčšia loď iránskeho námorníctva

V Ománskom záliv sa dnes skoro ráno potopila najväčšia loď iránskeho vojenského námorníctva potom, čo na nej z doposiaľ neznámych príčin vypukol požiar. Posádka sa stihla evakuovať. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na iránske tlačové agentúry Fars a Tasnim.

02.06.2021 10:21 , aktualizované: 18:45
Chárk, loď Foto:
Dym stúpa z horiacej lode iránskeho námorníctva Chárk.
debata (6)

Dvesto metrov dlhá loď Chark začala horieť po polnoci, keď sa nachádzala v blízkosti prístavného mesta Džásk v Ománskom zálive. Podľa agentúr sa plavidlo nepodarilo zachrániť a potopilo sa.

Na iránskych sociálnych sieťach kolujú fotografie, na ktorých sú vidieť námorníci v záchranných vestách, ako opúšťajú horiacu palubu. Podľa iránskych štátnych médiami sa 400-člennú posádku podarilo evakuovať, ale 33 ľudí sa zranilo.

Iránska štátna televízia označila Chark za plavidlo využívané pri výcviku. Slúžilo aj ako zásobovacia loď pre ostatné plavidlá iránskeho námorníctva. Vyrobené bolo v Británii a v prevádzke bolo od roku 1977. Iránske námorníctvo ju získalo roku 1984.

Agentúra AP napísala, že iránske námorníctvo vykonáva hliadky v Ománskom zálive, zatiaľ čo vody Perzského zálivu a Hormuzského prielivu strážia iránske revolučné gardy. Nedávno námorníctvo dalo do prevádzky pôvodne obchodnú loď Markan, ktorá zaisťuje podobné úlohy ako Chark.

Námorníctvo zatiaľ k príčinám požiaru neposkytlo informácie, podľa iránskych činiteľov však bolo začaté vyšetrovanie. Agentúra AP pripomína, že ide o ďalší z nevysvetlených lodných incidentov, ktoré sa v Ománskom zálive opakujú od roku 2019. Americké námorníctvo, ktoré má v oblasti takisto svoje plavidlá, viní Irán z útokov na svoje lodi páchané pomocou prísavných mín. Irán tieto obvinenia popiera, ale USA svoje tvrdenia podporili snímkami, na ktorých je vidieť, ako členovia revolučných gárd odstraňujú z trupu americkej lode jednu nevybuchnutú mínu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Irán #vojnová loď