Ruský súd zamietol Navaľného žiadosť o ukončenie nočných kontrol

Ruský súd v meste Petuški zamietol v stredu sťažnosť opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorou chcel dosiahnuť, aby ho pracovníci vo väznici v Pokrove prestali evidovať ako osobu náchylnú na útek. Toto označenie totiž podľa jeho slov slúžilo ako zámienka, aby ho v noci každú hodinu budili a kontrolovali. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Navaľného nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) zverejnené na Twitteri.

02.06.2021 17:18
debata (13)

Dlhoročný kritik Kremľa Navaľnyj takéto praktiky zamestnancov väzenského tábora nazval absurdnými a svoju spánkovú depriváciu prirovnal k „mučeniu“. Strážnici ho podľa jeho slov natáčali, aby mohli dokázať, že sa skutočne nachádza v cele a neušiel. Predstavitelia väznice pritom tvrdia, že takéto konanie je v absolútnom súlade s ruskými zákonmi.

„Súd odmietol vyradiť Alexeja Navaľného z registra (osôb s rizikom úteku), pretože je náchylný na útek. Človek, ktorý sa z vlastnej vôle vrátil do Ruska napriek hrozbe, že pôjde do väzenia!“ uvádza sa v príspevku FBK na sociálnej sieti.

Jeden z Navaľného právnikov – Vadim Kobzev – uviedol, že jeho klient sa voči rozsudku odvolá, píše agentúra Ria Novosti.

Navaľnyj sa momentálne nachádza vo väzení v meste Vladimir ležiacom 180 kilometrov od ruskej metropoly, ktoré disponuje i nemocnicou. Presunuli ho tam v apríli z trestaneckej kolónie v Pokrove východne od Moskvy v čase, keď držal 24-dňovú hladovku a jeho zdravotný stav sa zhoršoval. Hladovkou sa Navaľnyj dožadoval adekvátneho lekárskeho vyšetrenia pre bolesť chrbta a končatín.

Očakáva sa, že Navaľného čoskoro prevezú naspäť do pôvodnej väznice, ktorú neúspešne žaloval. Voči vedeniu väzenského tábora v meste Pokrov podal Navaľnyj dovedna tri sťažnosti. Už skôr ohlásil, že je ochotný stiahnuť dve z nich – prvá sa týkala odmietnutia poskytnúť mu požadované knihy vrátane koránu, druhá zase údajnej cenzúry novín. Tretia sťažnosť sa týkala jeho registrácie ako osoby náchylnej k úteku.

Navaľného zadržali v januári po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z pokusu o otravu nervovoparalytickou látkou typu novičok. Z tohto činu obviňuje ruského prezidenta Vladimira Putina a ruské tajné služby. Kremeľ akúkoľvek úlohu pri otrave popiera.

Vo februári Navaľnému zmenil súd v Moskve pôvodne podmienečný trest odňatia slobody vynesený v kauze Yves Rocher na nepodmienečný. Vo väzení tak politik strávi dva roky, šesť mesiacov a dva týždne. Prepustený by tak mal byť koncom júla alebo začiatkom augusta 2023.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj