V Bulharsku vypukol škandál. Štátne nemocnice mali robiť nelegálne transplantácie orgánov pre bohatých

V Bulharsku vypukol škandál kvôli podozreniam, že štátne nemocnice vykonávali nezákonné transplantácie orgánov. Pri nich chudobní "príbuzní" z Ukrajiny a Moldavska darovali obličky či pečeň bohatým "strýkom" z Izraela, Japonska či Ománu, napísal denník ukrajinská pravda.

05.06.2021 10:23
operácia, krv, Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Bulharské ministerstvo zdravotníctva podľa denníka uviedlo, že za predchádzajúcej vlády premiéra Bojka Borisova štátne nemocnice transplantovali orgány od chudobných darcov bohatým príjemcom, pričom sú všetky dôvody predpokladať, že v skutočnosti nešlo o darovanie medzi príbuznými, ako vyžaduje zákon.

Týmto spôsobom nemenovaný vysoko postavený vládny činiteľ údajne podstúpil transplantáciu pečene, pričom dokázal „predbehnúť“ celý rad čakateľov na operáciu. Z dokumentov vysvitlo, že štátne nemocnice za posledné dva roky uskutočnila 14 transplantácií obličiek od živých darcov. Príjemcovia používali falošnú identitu, uviedol minister Stojko Kacarov.

Podozrenia o porušovaní pravidiel pri transplantáciách sa v Bulharsku objavujú už dlho, ale tentoraz je to prvýkrát, čo túto prax potvrdila vláda, tvrdí denník ukrajinská pravda.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #transplantácie orgánov