Havária vojenského lietadla v Mjanmarsku má 12 obetí

Havária vojenského lietadla neďaleko druhého najväčšieho mjanmarského mesta Mandalaj si vyžiadala 12 mŕtvych. S odkazom na miestnych hasičov o tom napísala agentúra Reuters. Príčiny nehody zatiaľ nie sú jasné.

10.06.2021 09:50
nehoda, lietadlo Foto:
Trosky vojenského lietadla, ktoré sa zrútilo 10. júna neďaleko druhého najväčšieho mjanmarského mesta Mandalaj.
debata

Lietadlo mierilo z hlavného mesta Nay Pyi Taw do mestečka Pyijn U Lwin a chystalo sa pristáť, keď havarovalo asi 300 metrov od oceliarne, uviedla armádou vlastnená televízia.

V lietadle bolo šesť vojakov a budhistickí mnísi, ktorí mierili do kláštora. Na zemi si havária podľa dostupných informácií nevyžiadala žiadne obete. Nehodu podľa miestnych ľudí prežil pilot a jeden cestujúci. Prevezení boli do vojenskej nemocnice. Ďalších dvanásť ľudí zahynulo.

Čo spôsobilo nehodu, nebolo okamžite jasné. K podobným nešťastiam však v Mjanmarsku dochádza relatívne často. Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie veľmi poškodeného trupu lietadla.

Situácia v Mjanmarsku je chaotická od začiatku februára, kedy armáda uskutočnila prevrat, ktorý zdôvodnila údajnými podvodmi v novembrových voľbách, v ktorých s prevahou zvíťazila Národná liga pre demokraciu vedená nositeľkou Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij. Od tej doby sa v krajine denne konajú protesty a v pohraničí bojujú proti armáde etnické milície.

Nové obvinenie

Vojenská junta vo štvrtok vzniesla voči Su Ťij obvinenia z korupcie. Podozrievajú ju z toho, že údajne prijala nelegálne platby vo forme zlata a tiež viac ako pol milióna dolárov v hotovosti. Informovali o tom vo štvrtok mjanmarské štátne médiá, píše agentúra AFP.

Najnovšie obvinenia súvisia s tvrdeniami bývalého šéfa regionálnej vlády v Rangúne, podľa ktorého Su Ťij od neho prijala 600.000 dolárov a približne 11 kilogramov zlata. Čelí tiež obvineniam zo zneužitia právomocí, keď si pre svoju charitatívnu nadáciu prenajala dva pozemky.

Mjanmarsko / Protesty / Tri prsty / Čítajte viac Násilie, represie i delostrelecká munícia proti civilom. Vojenský puč v Mjanmarsku má už 700 obetí

Su Ťijin právnik Kchin Maun Zo označil obvinenia z korupcie za „absurdné“. Upozornil, že tieto obvinenia majú politické pozadie a ich cieľom je udržať ju mimo diania a očierniť jej osobu.

Po týždňoch právnych sporov sa budúci týždeň majú vypočutím svedkov začať dva procesy vedené proti Su Ťij. V pondelok sa v hlavnom meste Nepjito začne proces vo veci obvinení z porušenia obmedzení počas vlaňajšej predvolebnej kampane a tiež za to, že neoprávnene vlastnila vysielačky.

Druhý proces – týkajúci sa obvinení z podnecovania k vzbure – je naplánovaný na 15. júna. Okrem Su Ťij sú obvinení i zvrhnutý prezident Win Mjin a ďalší predstaviteľ strany Národná liga za demokraciu (NLD).

Su Ťij strávila v domácom väzení počas predošlej vojenskej vlády už viac ako 15 rokov. Na slobodu ju prepustili v roku 2020, no po poslednom prevrate došlo k jej opätovnému uväzneniu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mjanmarsko #nehoda lietadla