Juhozápad Kanady ohlásil nový teplotný rekord: 47,5 stupňa Celzia

Kanada zaznamenala v pondelok nový teplotný rekord, keď v obci Lytton severovýchodne od Vancouveru vystúpila ortuť teplomera na 47,5 stupňa Celzia.

29.06.2021 06:56
horúčava, teplomer Foto:
Ilustračná foto
debata (2)

Prekonaná tak bola víkendová hodnota 46,1 stupňa. Doteraz bolo kanadským rekordom 45 stupňov z roku 1937. Rekordný teploty namerali tiež v mestách Portland a Seattle na americkom severozápade.

Vlna horúčav na severozápade USA a juhozápade Kanady si okrem iného vyžiadala uzatvorenie škôl a centier, v ktorých prebiehalo očkovanie proti covidu. Horúčavy pritom trápia oblasť, ktorá je známa skôr chladnejšom a daždivým počasím.

V miestnych obchodoch sú vypredané prenosné klimatizačné jednotky a ventilátory a mestá otvorili pre občanov chladiace centrá.

V Portlande, ktorý je najľudnatejším mestom amerického štátu Oregon, sa už v nedeľu dostala teplota cez 44 stupňov Celzia a v pondelok popoludní na tamojšom letisku namerali 46,1 stupňa Celzia.

Seattle v štáte Washington zaregistroval v pondelok teplotu 41,6 stupňa. V oboch prípadoch sa jedná o najvyššie hodnoty od roku 1940, kedy sa začali viesť záznamy.

„Vlečúca, nebezpečná historická vlna horúčav bude pokračovať celý tento týždeň,“ uviedli kanadské vládne úrady, ktoré vydali varovanie pre provincie Britská Kolumbia a Alberta a tiež pre časť provincie Saskatchewan, časť Severozápadného územia a Yukonu.

Portland / Voda / Horúčavy / Čítajte viac Západ USA a Kanady sužuje vlna horúčav. Padli historické teplotné rekordy
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #extrémne horúčavy