Odmena za očkovanie? Na mladých Grékov zaberá

Má štát platiť ľuďom, ktorí sa dajú zaočkovať proti covidu? Grécka vláda sa rozhodla, že sa jej to oplatí. Jej veľkorysý program sa však nevzťahuje na všetkých. A nejde ani o hotovosť, ktorú by bolo možné minúť na hocičo. No zatiaľ sa zdá, že to funguje.

29.06.2021 17:21
Grécko, migrácia, Lesbos Foto: ,
Uchádzačke o azyl, ktorá čaká na dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson, merajú telesnú teplotu pred vstupom do očkovacieho stanu v utečeneckom tábore na gréckom ostrove Lesbos, kde očkujú proti koronavírusu od začiatku júna 2021.
debata (32)

Záujem o očkovanie sa medzi mladými Grékmi viac ako zdvojnásobil. Po tom, čo vláda v Aténach v pondelok sľúbila 150 eur pre každého z vekovej kategórie 18 až 25 rokov, kto si dá pichnúť prvú dávku vakcíny proti covidu, sa do virtuálnej čakárne na očkovanie za jeden deň podľa televízie Skai prihlásilo 18-tisíc záujemcov. Doteraz bol denný priemer niečo nad osemtisíc.

Nový stimul, ktorý má zvýšiť zaočkovanosť proti koronavírusu a zmierniť riziko ďalšej vlny epidémie, ohlásil v pondelok premiér Kyriakos Mitsotakis. „Je načase, aby štát odmenil vekovú skupinu postihnutú koronavírusom. Hovorím o 940-tisíc mladých ľuďoch vo veku 18–25 rokov,“ citoval predsedu vlády portál Greek Reporter. „Otvára sa okno slobody pre ich voľný čas. S prvou očkovacou dávkou získajú platobnú kartu so 150 eurami na cestovanie a kultúrne podujatia,“ dodal.

Digitálna peňaženka, ktorú Mitsotakis nazval „pasom slobody“, je určená na pokrytie nákladov na cestovanie a zábavu vrátane leteniek, trajektov, prenájmu áut, ubytovania v hoteloch i kempingoch, vstupeniek na koncerty, do divadiel, kín, múzeí a do archeologických lokalít. Ide o sektory, ktoré takmer poldruharočné protiepidemické opatrenia ekonomicky najviac postihli. Finančná injekcia v hodnote 141 miliónov eur, ktoré vláda na „pasy slobody“ vyčlenila, by ich mohla pomôcť postaviť na nohy.

"Splácame dlh voči našej mládeži. Je to poďakovanie za jej trpezlivosť a vytrvalosť. Zároveň je to však aj stimul najmä pre mladých ľudí, ktorí sa majú dať zaočkovať, lebo svojou prirodzenou podstatou viac prispievajú k mobilite. A čím viac sú chránení, tým viac obmedzíme prenos vírusu,“ vyhlásil premiér.

Kým konzervatívna vláda nový stimulačný program označuje za „pozvánku do normálu“, ľavicové opozičné hnutie SYRIZA hovorí o pokuse korumpovať mladých. "Po tom, čo za posledný rok a pol zmenil životy mladých na peklo, im teraz Mitsotakisov kabinet ponúka ako úplatok 150 eur. Zaobchádza s nimi ako s rybami, ktoré sa majú zahryznúť do návnady a zabudnúť na autoritárstvo, bitie na námestiach a bezprecedentné vylúčenie tisícov študentov zo štátnych univerzít v záujme súkromných vysokých škôl,“ citoval Greek Reporter expremiéra Alexisa Tsiprasa. SYRIZA však súčasne vyzýva všetkých ľudí, aby sa dali zaočkovať a vytvorili kolektívnu imunitu „bez ohľadu na urážlivé dary a výsady“.

Impulzom pre zriadenie pasov slobody, platných do konca júla, bol podľa denníka Kathimerini nedávny výskum, ktorý ukázal, že mladí ľudia sú kľúčom ku kolektívnej imunite. Jednak sa dávajú očkovať veľmi pomalým tempom, a súčasne ide o sociálnu skupinu, ktorá sa bude v lete takmer isto najviac pohybovať a zhromažďovať. Doteraz sa z vekovej skupiny 18 až 25 rokov dalo očkovať iba 18 percent, čo predstavuje necelý milión ľudí. Celkovo v krajine podali asi 8 miliónov vakcín. Aspoň jednu dávku dostalo 46 percent Grékov, čo je síce takmer o desať percentuálnych bodov viac, než je aktuálny stav na Slovensku, ale súčasne päť bodov pod priemerom európskej dvadsaťsedmičky.

Pre Grécko je pritom čo najvyššia zaočkovanosť ekonomickou úlohou číslo jeden. Vinou pandémie príjmy krajiny z turistického ruchu vlani klesli o tri štvrtiny oproti predchádzajúcemu roku, z 18,2 miliardy na 4,3 miliardy eur. Pri veľmi pozvoľna sa rozbiehajúcej sezóne si vláda vytýčila cieľ dosiahnuť z cestovného ruchu aspoň polovicu príjmov z roku 2019.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #očkovanie #koronavírus