Zomrel strojca vojny v Iraku. Namiesto dôkazov prekrúcal slová

"Len to, že nemáte dôkazy, že niečo existuje, ešte neznamená, že máte dôkazy o tom, že to neexistuje.“ Touto slovnou ekvilibristikou a tvrdením, že režim Saddáma Husajna vlastní zakázané zbrane hromadného ničenia, zatiahol USA spolu s desiatkami spojeneckých krajín do vojny proti Iraku. Niekdajší šéf Pentagonu Donald Rumsfeld v utorok vo veku 88 rokov podľahol rakovine. O takmer dve desaťročia prežil státisíce irackých a tisíce amerických obetí vojny, ktorú rozpútal.

30.06.2021 22:02 , aktualizované: 22:30
Donald Rumsfeld Foto: ,
Donald Rumsfeld na zábere z novembra 2006.
debata (174)

Bol historicky najmladším i najstarším ministrom obrany USA. Prvý raz sa ním stal ako 43-ročný, keď v administratíve Geralda Forda pracoval na prestavbe americkej armády, ktorá urýchlila koniec studenej vojny. Vo veku 74 rokov ho na čelo Pentagonu povolal prezident George W. Bush. Ten na ministra, ktorý po teroristických útokoch na New York a Washington zosnoval inváziu do Afganistanu a Iraku, dodnes v dobrom spomína.

„Ráno 11. septembra 2001 Donald Rumsfeld utekal k požiaru v Pentagone, aby pomáhal zraneným a zaisťoval bezpečnosť tých, čo prežili. Nasledujúcich päť rokov verne slúžil ako vojnový minister obrany – túto povinnosť vykonával so silou, zručnosťou a cťou,“ napísal Bush na twitteri.

Komentátori popredných amerických médií k zosnulému exministrovi nie sú takí zhovievaví. „Rumsfeld bol najhorším ministrom obrany v americkej histórii. To, že práve zomrel, by ho nemalo ušetriť tohto vyznamenania,“ napísal komentátor George Packer na serveri magazínu The Atlantic. „Rumsfeld bol hlavným propagátorom každej pohromy v rokoch po 11. septembri. Kedykoľvek Spojené štáty zvažovali, že urobia obrat zlým smerom, bol pri tom ako prvý Rumsfeld so svojím tvrdým úsmevom – prižmúril oči, posmieval sa opatrným a tlačil svoju krajinu stále hlbšie do priepasti,“ pokračoval Packer.

Bez výčitiek svedomia

Rumsfelda niektorí prirovnávajú k inému bývalému šéfovi Pentagonu Robertovi McNamarovi, ktorý bol hlavným strojcom vojny vo Vietname. „Rumsfeld bol inteligentný, bystrý, temperamentný a mal bezbrehú dôveru sám v seba. Na rozdiel od McNamaru však nikdy neprejavil ani záchvev výčitiek. Musel určite zomrieť s pevným vedomím, že mal celý čas pravdu,“ napísal Packer, podľa ktorého sa niekdajší šéf Pentagonu mýlil v každom strategickom rozhodnutí urobenom od teroristických útokov z 11. septembra 2001.

Kým McNamara sa nakoniec ospravedlnil za svoju úlohu v krvavej vojne, ktorá nepriniesla pre USA želaný výsledok, Rumsfeld podľa Packera podobnú vec nedokázal. „Nemal guráž na to, aby sám o sebe pochyboval. Nebol dosť múdry na to, aby zmenil názor,“ píše Packer.

Bushov štít

Matt Latimer, dlhoročný Rumsfeldov spolupracovník, však tvrdí, že Rumsfeld sa za chyby neospravedlnil len preto, aby nemusel zvaliť vinu na svojho bývalého šéfa Busha. „Bol najmocnejším zástupcom administratívy, keď išli veci dobre. Jej štítom a nárazníkom, keď išli veci zle. A nikdy sa nesťažoval,“ napísal Latimer, ktorý s Rumsfeldom spolupracoval na jeho autobiografii Known and Unknown (Známe a neznáme) z roku 2011.

Titul pamätí si Rumsfeld požičal zo svojho najslávnejšieho okrídleného výroku. „Sú známe známe. To sú veci, o ktorých vieme a poznáme ich. Sú známe neznáme. Sú to veci, o ktorých vieme, ale nepoznáme ich. Ale sú aj neznáme neznáme. To platí o veciach, o ktorých nevieme a nepoznáme ich.“

Majster prekrúcania slov sa za túto sofistiku dočkal výsmešného ocenenia. Kampaň za zrozumiteľnú angličtinu mu udelila výročnú anticenu Noha v ústach, čo jej hovorca John Lister komentoval slovami: „Myslíme si, že vieme, čo tým myslel. Ale nevieme, či to skutočne vieme.“

Rumsfeld Čítajte viac Rumsfeld: Saddám chcel zabiť moje dcéry

© Autorské práva vyhradené

174 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #úmrtie #vojna v Iraku #George Bush mladší #Donald Rumsfeld