Čínsky prezident vyzval Európanov, aby sa nepripájali k americkej protičínskej politike

Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok vyzval Francúzsko a Nemecko, aby sa nepripájali k protičínskej politike USA.

06.07.2021 13:45
debata (12)

Čínsky prezident sa tak vyjadril na pondelkovom virtuálnom summite s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

„Myslíme si, že Európa môže do globálnych záležitostí zasiahnuť pozitívnejšie, môže prejaviť strategickú nezávislosť a chrániť svetový mier, stabilitu, rozvoj a blahobyt,“ citovala v utorok agentúra Nová Čína čínskeho prezidenta.

Podľa japonskej tlačovej agentúry Kjódó európski politici vyjadrili znepokojenie nad stavom ľudských práv v Číne. Peking čelí kritike mnohých demokratických krajín kvôli porušovaniu týchto práv v Sin-ťiangu, ktorý je domovom menšinových Ujgurov, a kvôli svojej politike v Hongkongu.

Kjódó uviedla, že Si rozhodne bránil záujmy Číny týkajúce sa jej zvrchovanosti, bezpečnosti a rozvoja. Povedal, že Čína nestrpia zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí.

Podľa čínskeho prezidenta svet teraz viac ako kedykoľvek inokedy potrebuje vzájomný rešpekt a spoluprácu, nie podozrievania, nepriateľstvo a vyhrotené postoje. Kjódó k tomu píše, že Si poukazoval na amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý sa snaží obmedziť vplyv Číny vo svete.

Macronov úrad o pondelkovom rokovaní oznámil, že všetci traja politici sa zhodli, že sa ponúka príležitosť vyjednať obnovenie dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015. Všetky tri štáty patria k jej signatárom a o dohode, od ktorej americký prezident Donald Trump odstúpil a ktorú Irán porušuje, sa znovu jedná vo Viedni.

Podľa francúzskeho zdroja sa účastníci summitu zhodli, že je potrebné dohodu obnoviť čo najskôr, aby sa zabránilo šíreniu jadrových zbraní a ohrozeniu regionálnej stability.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Európska únia #Čína #Francúzsko #USA