Kalifornia horí, požiare živia veľké horúčavy a sucho

Stovky hasičov na severe amerického štátu Kalifornia ďalej bojujú s lesnými požiarmi, ktoré za posledné dni zničili desiatky budov a vyžiadali si evakuácie a uzávierky. Pre veľkú časť západu Spojených štátov predpoveď sľubovala ďalší víkend extrémne teplého a suchého počasia, riziko vzniku požiarov tak zostáva vysoké, píšu americké médiá.

10.07.2021 07:44
Kalifornia, požiare Foto: ,
Hasiči sa snažia zvládnuť požiar Sugar Fire, časť požiaru Beckwourth Complex Fire v Kalifornii.
debata (9)

Najhoršia bola v piatok situácia severovýchodne od Sacramenta neďaleko hranice s Nevadou, kde zúrili dva požiare, ktoré spôsobili blesky. Dohromady tvorí ohnisko nazývané Beckwourth Complex, ktoré na konci pracovného týždňa po rýchlom náraste zaberalo takmer 100 kilometrov štvorcových. Úrady kvôli šíreniu plameňov uzavreli vyše 500 kilometrov štvorcových z miestnych lesov a nariadili evakuáciu kempov a domov pri jazere Frenchman Lake, ako aj vidieckych komunít za hranicou v Nevade.

Predstaviteľka lesnej správy Lisa Coxová v piatok večer uviedla, že požiar v prírodnej rezervácii Plumas National Forest vykazoval „extrémne správanie“. Vietor vraj poháňal plamene cez údolia a kaňony plné suchej vegetácie a na severovýchodnej strane požiaru vznikali drobné ohniská až 1,5 kilometra od hlavného ohniska. „Očakávame, že to bude v rovnakom duchu pokračovať aj ďalší deň, a ten ďalší, a ten ďalší,“ povedala Coxová.

Hasiči  sa snažia zvládnuť požiar Sugar Fire,...
Hasiči  sa snažia zvládnuť požiar Sugar Fire,...
+6Hasiči  sa snažia zvládnuť požiar Sugar Fire,...

Ide pritom o jeden z niekoľkých požiarov, s ktorými sa Kalifornia aktuálne potýka, informuje agentúra AP. Oheň Salt Fire pri meste Redding už zničil asi 40 budov, podobné škody napáchali tiež ďalšie dva požiare ešte viac na severe pri vrchu Mount Shasta, kde sa vyskytlo tiež „ohnivé tornádo“. Tieto ohniská však mali hasiči viac pod kontrolou ako Beckwourth Complex.

Lesné požiare nie sú v Kalifornii výnimočným úkazom, v posledných rokoch však najľudnatejší americký štát trápia čoraz väčšiu časť roka. Tento rok sa tie prvé objavili už v júni, pričom požiare hlásili aj ďalšie západné štáty Arizona, Montana, Utah alebo Wyoming. Celá oblasť pritom zažíva dlhodobé sucho.

Pred víkendom sa očakával príchod ďalšej vlny horúčav, kvôli ktorej meteorológovia vydali výstrahu pre časti niekoľkých štátov vrátane Kalifornie. Teploty sa budú zrejme na mnohých miestach šplhať výrazne nad 40 stupňov Celzia, napríklad na letisku v Redding už v piatok padla hranica 100 stupňov Fahrenheita (skoro 38 stupňov Celzia) ešte pred jedenástou dopoludnia (20:00 SELČ).

Americká Národná meteorologická služba (NWS) potom informovala, že v kalifornskom Údolí smrti teplota vystúpila na 54,4 stupňov Celzia. „Táto pozorovaná teplota je braná ako predbežná a zatiaľ nebola overená,“ uviedla pobočka NWS v Las Vegas. V prípade potvrdenia piatkového merania by sa jednalo o maximum za posledných 100 rokov, napísala AP.

Okrem štátu Kalifornia momentálne hlásia rozsiahle lesné požiare tiež Idaho a Oregon, teda dva štáty, ktoré zasiahli extrémne horúčavy na prelome júna a júla. Na juhu Oregonu sa hasiči snažia uhasiť ohnisko, ktoré sa v piatok rozrástlo na plochu 158 štvorcových kilometrov a bolo klasifikované ako úplne nekontrolované. V Idahu guvernér Brad Little kvôli sérii nových požiarov, ktoré zapríčinili blesky, vyhlásil stav núdze a zmobilizoval národnú gardu.

Lesy horia aj v kanadskej provincii Britská Kolumbia, kde pri nedávnych horúčavách tri dni po sebe padol kanadský teplotný rekord, pričom sa posunul na hodnotu 49,6 stupňov Celzia. Miestny úrad pre boj s lesnými požiarmi v piatok na twitteri uviedol, že za posledný týždeň v regióne začalo horieť na 330 miestach. Agentúra evidovala takmer 20 významných požiarov, z ktorých ten najväčší severozápadne od mesta Kamloops podľa posledného odhadu spálil územie s rozlohou 400 kilometrov štvorcových. To je viac než rozloha celého Krkonošského národného parku v Česku.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #lesné požiare