Pápež František bude hospitalizovaný o niekoľko dní dlhšie

Pápež František zostane po operácii hrubého čreva v nemocnici o niekoľko dní dlhšie. V pondelok to oznámil Vatikán, informovali agentúry AFP a AP. "Jeho svätosť pápež František bude hospitalizovaný ešte ďalších niekoľko dní s cieľom optimalizovať liečebnú a rehabilitačnú terapiu," uviedol hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

11.07.2021 18:15 , aktualizované: 12.07.2021 17:51
pápež františek Foto: ,
Pápež František vystúpil na verejnosti prvýkrát po operácii hrubého čreva. 11. júla 2021.
debata (3)

Vatikán pôvodne uviedol, že najvyšší pontifex zostane po vykonaní zákroku v nemocnici najmenej sedem dní, pripomína AFP.

Pápež vystúpil prvýkrát po operácii na verejnosti v nedeľu, keď pozdravil veriacich z balkóna na desiatom poschodí Univerzitnej nemocnice Agostina Gemelliho v Ríme. Až na menšie problémy s hlasom vyzeral byť v celkom dobrej kondícii. Pravidelnú nedeľnú modlitbu počúvali stovky ľudí.

Osemdesiatšty­riročného pápeža hospitalizovali v Gemelliho nemocnici v Ríme v nedeľu 4. júla a v ten istý deň ho aj operovali. Zákrok bol plánovaný z dôvodu zúženia hrubého čreva a František ho podstúpil v celkovej anestéze.

Celé pápežovo vystúpenie trvalo asi desať minút, počas ktorých čítal z pripravených poznámok, ku ktorým pridal aj niekoľko improvizovaných komentárov. Chvíľami sa zdalo, že mu mierne dochádza dych, respektíve mal slabý hlas. František prišiel o časť pľúc už v mladom veku, keď ešte pôsobil vo svojej rodnej Argentíne.

Stovky prizerajúcich kričali: „Nech žije pápež!“. Po pápežovom boku sa objavilo niekoľko detí, ktoré sa v nemocnici tiež zotavujú.

„Zo srdca vám ďakujem,“ vyhlásil pápež, ktorý svoju hospitalizáciu označil za príležitosť porozumieť tomu, aká dôležitá je dobrá zdravotná starostlivosť, ktorá je v Taliansku dostupná pre všetkých.

František bol hospitalizovaný prvýkrát od roku 2013, keď bol zvolený za hlavu katolíckej cirkvi. Prvýkrát od svojho nástupu do Vatikánu tiež neposkytol nedeľňajšiu modlitbu z balkóna na Svätopeterskom námestí, okrem obdobia, keď bol na zahraničných cestách.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František