Otec našiel v Číne po takmer štvrťstoročí svojho uneseného syna

Kuo Kang-tchang (51) z Číny našiel po takmer štvrťstoročí svojho syna, ktorého ako dvojročného uniesli v roku 1997 obchodníci s ľuďmi spred ich domu v provincii Šan-tung.

13.07.2021 19:47
debata (2)

Otec od toho času po synovi pátral, prešiel kvôli tomu na motorke vyše pol milióna kilometrov naprieč štátom, uviedol v utorok server britskej BBC. Ten tiež poznamenal, že únosy detí sú v tejto ázijskej krajine veľký problém, ročne ich takto zmiznú tisíce.

Identitu Kang-tchangovho syna preukázali testy DNA, uviedlo čínske ministerstvo verejnej bezpečnosti. Podľa spravodajského serveru Global Times ho vďaka rozborom DNA polícia tiež našla.

Policajti tiež vypátrali a zatkli dvoch podozrivých z únosu. Viac informácií o tom, ako sa podarilo uneseného vypátrať, však zatiaľ nie sú k dispozícii. Syn sa našiel v susednej provincii Che-nan, kde žil.

Kuo Kang-tchang v snahe nájsť svojho strateného potomka údajne prešiel na motocykli 20 čínskych provincií, kam ho zaviedli tipy od viacerých ľudí. Pri dopravných nehodách si vraj zlomil niekoľko kostí a poškodil desať motoriek. Na tejto „misii“ podľa svojich slov utratil životné úspory – keď mu peniaze došli, spal pod mostami a žobral o jedlo.

Za ten čas sa stal tiež významným členom organizácií, ktoré sa zameriavajú na hľadanie nezvestných osôb. Pomohol najmenej siedmim rodičom, aby sa zišli so svojimi unesenými deťmi. Osud otca a syna inšpiroval film z roku 2015, v ktorom hral hongkonský herec Andy Lau.

Únosy a pašovanie detí sú v Číne problémom už po celé desaťročia. Mnohé z nich obchodníci s ľuďmi predávajú na adopciu, či už v ázijskej krajine alebo v zahraničí. Podľa odhadov z roku 2015 je ročne unesených v Číne približne 20-tisíc detí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Obchodníci s ľudmi