Do Británie dorazil rekordný počet migrantov

Najmenej 430 migrantov sa v pondelok preplavilo cez Lamanšský prieliv do Británie. Ide o doposiaľ najvyšší počet zaznamenaný v priebehu jedného dňa, informovali agentúry DPA a AP.

20.07.2021 13:48
migranti Foto: ,
Čln zrejme z Francúzska alebo Belgicka po pristátí na pobreží grófstva Kent na juhovýchode Anglicka v pondelok 19. júla 2021.
debata (9)

Jeden z člnov, ktorý zrejme vyplával z Francúzska alebo Belgicka, pristál v pondelok na pobreží grófstva Kent na juhovýchode Anglicka. Na jeho palube sa nachádzalo zhruba 50 ľudí vrátane žien a malých detí. Ďalší migranti sa vylodili na iných miestach.

Došlo tak k prekonaniu rekordu z vlaňajšieho septembra, keď sa za jeden deň priplavilo do Británie 416 migrantov, vyplýva z bilancie, ktorú zostavila agentúra PA Media.

migranti Čítajte viac Pri snahe dostať sa do Európy zomrelo dvakrát viac migrantov ako vlani

Nový rekord bol zaznamenaný v čase, keď britský poslanci rokujú o návrhu zákona, ktorý má sprísniť pravidlá pre udeľovanie azylu a zaviesť tvrdšie tresty pre pašerákov aj narušiteľov hraníc.

Úplne neprijateľné

Britské ministerstvo vnútra označilo súčasné počty migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať do Spojeného kráľovstva, za „úplne neprijateľné“. S príchodom leta Briti v spolupráci s francúzskymi úradmi „zdvojnásobili“ úsilie zamerané na zastavenie nelegálnej migrácie – zvýšili počet hliadok a zintenzívnili vzájomnú výmenu informácií.

Počas prvého polroka roku 2021 sa do Británie priplavilo na malých člnoch už takmer 6000 migrantov. Vlani prekonalo Lamanšský prieliv celkovo 8417 migrantov, čo bol štvornásobný nárast oproti roku 2019, vyplýva z analýzy agentúry PA Media zverejnenej začiatkom júla.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #migrácia #migranti #Lamanšský prieliv