Prírodné požiare si vyžiadali obete v Taliansku i Grécku

Lesné požiare si vyžiadali životy niekoľkých ľudí v Taliansku i Grécku. V oboch krajinách evidujú dve obete, informovali v piatok agentúry DPA a AFP.

06.08.2021 20:44
debata (1)

Talianski hasiči v piatok oznámili, že našli telá muža a ženy na farme v meste San Lorenzo, kde požiar zasiahol stajňu a jednu budovu. Talianska tlačová agentúra ANSA uviedla, že pár sa pravdepodobne snažil zachrániť olivový háj pred vyhorením.

Hasiči v Taliansku bojujú s prírodnými požiarmi už niekoľko dní, medzi zasiahnutými regiónmi sú okrem iných Sicília, Apúlia a Kalábria.

Prírodné požiare si v piatok vyžiadali prvé obete v Grécku. Ide o 38-ročného muža z mestečka Ippokrateio, ktoré sa nachádza severne od Atén. Muž zomrel v nemocnici po tom, ako na neho spadol elektrický stĺp počas jazdy na mopede.

V neďalekom mestečku Krioneri našli v miestnej továrni v bezvedomí prezidenta Aténskej obchodnej a priemyselnej komory Konstantinosa Michalosa. Po prevoze do nemocnice uňho konštatovali smrť.

Počas prebiehajúcich lesných požiarov v Grécku zatiaľ hlásili tiež 18 zranených ľudí, ktorí mali prevažne respiračné problémy a utrpeli malé popáleniny. Miestne média však uviedli, že dvaja dobrovoľní hasiči boli hospitalizovaní v kritickom stave.

V Grécku s požiarmi bojuje 450 hasičov, ktorým vyslali pomoc aj mnohé ďalšie krajiny ako Francúzsko či Švajčiarsko. Vo štvrtok tam evidovali 99 požiarov, z toho 56 bolo stále aktívnych. Úrady už evakuovali množstvo ľudí.

Lesné požiare už niekoľko dní sužujú aj Turecko. Tam doteraz v tejto súvislosti zahynulo osem ľudí a desiatky osôb hospitalizovali.

Od 28. júla tam vypuklo až 208 požiarov, pričom 12 bolo v piatok stále aktívnych. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan čelí kritike za to, že nie je ochotný akceptovať pomoc zo zahraničia a koná v tejto veci príliš pomaly.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lesné požiare