Guinea potvrdila prvý prípad nákazy vírusom marburg, pacient zomrel

Západoafrická Guinea ohlásila prvý prípad a zároveň úmrtie na vysoko nákazlivú hemoragickú horúčku spôsobenú vírusom marburg.

10.08.2021 00:03
kongo, ebola, doktori, červený kríž, dezinfekcia Foto: ,
Ilustračné foto
debata (25)

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) to v pondelok potvrdili guinejské zdravotnícke úrady. V západnej Afrike ide o prvý výskyt tejto choroby, ktorá sa podobá vírusu ebola. Od roku 1967 bolo zaznamenaných 12 prepuknutí tejto infekcie, ktorá sa šírila na juhu a východe afrického kontinentu.

Prípad bol v Guinei prvýkrát identifikovaný minulý týždeň, necelé dva mesiace po tom, čo WHO v krajine oficiálne oznámila koniec epidémie eboly. Krátke šírenie tejto choroby si na začiatku tohto roka vyžiadalo 12 ľudských životov, celkom sa nakazilo 16 ľudí.

Pacient, ktorý vírusu marburg podľahol, najprv vyhľadal lekársku pomoc na miestnej klinike, než sa jeho stav rapídne zhoršil, píše vo vyjadrení WHO. Že ide o tento vírus potvrdili analytici z guinejských laboratórií a neskôr aj Pasteurov Inštitút v Senegale.

„Možnosť, že sa vírus marburg rýchlo a ďaleko rozšíri, znamená, že ho potrebujeme okamžite zastaviť,“ uviedla regionálna riaditeľka WHO pre Afriku Matshidiso Moetiová. „So zdravotníckymi úradmi pracujeme na zavedení rýchlej reakcie, ktorá stavia na predchádzajúcich skúsenostiach Guiney so zvládaním eboly, ktorá sa prenáša podobným spôsobom,“ dodala Moetiová.

Prípady vírusu marburg aj tohtoročné prípady eboly v Guinei boli zaznamenané v oblasti mesta Guéckédou, neďaleko hraníc s Libériou a Pobrežím Slonoviny. V tomto zalesnenom regióne na juhovýchode krajiny sa objavili aj prvé prípady doteraz najhoršej epidémie eboly v histórii. Tá v rokoch 2013 až 2016 zabila v západnej Afrike vyše 11 300 ľudí.

Úmrtnosť na vírus marburg sa pohybuje medzi 24 až 88 percentami, v závislosti od kmeňa vírusu a zvládania šírenia infekcie, uviedla WHO. Choroba sa prenáša pomocou nakazených tkanív a telových tekutín. Medzi príznaky patrí bolesť hlavy a svalov, krvácanie z rôznych telesných otvorov a vracanie krvi.

Vírus bol objavený v roku 1967 v laboratóriu farmaceutickej firmy v nemeckom meste Marburg. Dostal sa tam v krvi nakazených pokusných opíc z Afriky.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Guinea #vírus marburg