Google označil Lukašenkovu rezidenciu za "panstvo diktátora"

Rezidencia Alexandra Lukašenka v Minsku bola v pondelok na online platforme Google Maps istý čas označená ako "panstvo diktátora".

10.08.2021 07:31
lukašenko Foto:
Alexandr Lukašenko počas zloženia prezidentského sľubu v Paláci nezávislosti v Minsku 23. septembra 2020.
debata (39)

Sídlom Lukašenka, Západom neuznaného prezidenta Bieloruska, je Palác nezávislosti v Minsku, kde sa v pondelok konalo jeho stretnutie s novinármi a vybranými zástupcami bieloruskej verejnosti. Akcia sa uskutočnila v deň prvého výročia kontroverzných volieb, za ktorých víťaza bol Lukašenko vyhlásený.

Ako napísal spravodajský web Rubaltic.ru, Lukašenko na spomínanej konferencii nazvanej „Veľký rozhovor s prezidentom“ vyhlásil, že „nebol a nikdy nebude diktátor“. Vysvetlil, že bieloruský štát na to nemá „primerané zdroje“, preto „som nikdy nikomu nič nediktoval a diktovať sa ani nezberám“.

Avizoval tiež, že „veľmi skoro“ opustí prezidentský post, pričom už teraz vidí „15–20“ ľudí, ktorí by boli vhodnými nástupcami a „vykryštalizovali sa v období po posledných prezidentských voľbách“.

Na ich margo povedal: „Prepáčte mi moju neskromnosť, ale v niečom sa mi podobajú. Zrejme pre to, že rástli v mojej blízkosti. Sú oddaní krajine, spoľahliví a nebudú nikoho trýzniť. Ich bude voliť väčšina ľudí“. Zdôraznil tiež, že „prezidentom bude ten, koho zvolí bieloruský národ“.

lukašenko Čítajte viac Lukašenko sa necíti byť diktátorom. Po 27 rokoch pri moci naznačil možnosť svojho skorého odchodu

Sľúbil, že v najbližších voľbách on sám kandidovať nebude a nebude do prezidentskej funkcie ani „nikoho pretláčať“. „Budem konať čestne,“ vyhlásil Lukašenko.

Bude sa im venovať

Keď Lukašenko komentoval masové protesty, ktoré vypukli po prezidentských voľbách označovaných opozíciou i Západom za zmanipulované, obvinil z ich financovania významného bieloruského podnikateľa, predsedu predstavenstva americkej spoločnosti IT spoločnosti EPAM Systems Arkadija Dobkina.

Poznamenal, že k ľuďom zo sektoru IT je tvrdý, a upozornil, že „ešte sa tomu budeme venovať“. Odporučil, aby sa „títo ľudia“ neponáhľali do Bieloruska, „lepšie im je pracovať na Ukrajine“.

Agentúra Interfax poznamenala, že Lukašenkovo stretnutie s novinármi a vybranými občanmi trvalo osem hodín a 15 minút.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #bielorusko #Alexandr Lukašenko