Senát USA schválil plán investícií do infraštruktúry v objeme jedného bilióna dolárov

Demokratmi kontrolovaný Senát Spojených štátov schválil plán investícií do americkej infraštruktúry v objeme jedného bilióna dolárov.

10.08.2021 23:36
infraštruktúra / Auto / Cesta / Foto: ,
debata (3)

Agentúra Reuters dnešné hlasovanie označila za víťazstvo pre prezidenta Joea Bidena a skupinu senátorov z radov demokratov i republikánov, ktorí súbor investícií zložito dojednávali niekoľko mesiacov.

Plán počíta na nasledujúcich päť rokov s čiastkou 550 miliárd dolárov v nových výdavkoch na rozvoj diaľnic, hromadnej dopravy, internetových sietí alebo vodného hospodárstva.

Pre navrhovaný plán hlasovalo 69 senátorov, vrátane 19 republikánov, 30 bolo proti. Návrh teraz poputuje do Snemovne reprezentantov. Až po schválení Snemovňou reprezentantov môže balík potvrdiť podpisom prezident. Očakáva sa pritom, že na hlasovanie v Snemovni sa pristúpi najskôr až v septembri.

Priame federálne výdavky na infraštruktúru v objeme 550 miliárd dolárov, s ktorými plán počíta, zhruba zodpovedajú výdavkom z roku 1956 na stavbu diaľnic medzi štátmi USA, píše web BBC.

Terajší plán však reaguje na aktuálne výzvy, ako sú globálne otepľovanie či rozšírenejšie práce z domu. Podľa Bieleho domu ide o najväčšie investície do infraštruktúry za posledné desaťročie.

Zhruba 110 miliárd dolárov má poputovať na stavbu diaľnic, ciest a mostov. Ďalších 55 miliárd je určených pre vodné hospodárstvo, kde sa majú nahradiť zostávajúce zastarané olovené rúrky.

Asi 2 700 strán dlhý plán tiež počíta s významnými investíciami do rozvoja železníc, prístavov a letísk, čistej energie a vysokorýchlostného internetu a zabezpečenie spoľahlivého pripojenia vo vidieckym oblastiach.

Projekt nadväzuje na Bidenov predvolebný sľub vybudovať americkú ekonomiku „znova a lepšie“. Je akýmsi doplnkom k ešte výrazne rozsiahlejšiemu plánu výdavkov a daňových úľav v objeme 3,5 bilióna dolárov, ktorý demokrati presadzujú na vlastnú päsť.

Ten by mohli v Senáte schváliť bez podpory republikánov prostredníctvom osobitnej procedúry určenej pre rozpočtové otázky, nesmeli by však vo svojich radoch mať jediného odpadlíka. Republikáni sú razantne proti širším sociálnym výdavkom.

Demokratická šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová už skôr uviedla, že Snemovňa sa infraštruktúrnemu balíku ani objemnejšiemu plánu výdavkov nebude venovať, kým obe neschváli Senát.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #infraštruktúra #Senát USA