Bývalý bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Leščeňa je vo väzbe

Polícia v Minsku zadržala bývalého bieloruského veľvyslanca na Slovensku Igora Alexandroviča Leščeňu. Ten ako prvý vedúci diplomatického zastupiteľstva verejne podporil minuloročné protesty proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Vo štvrtok o tom informoval portál Belsat.eu.

12.08.2021 12:40 , aktualizované: 17:20
Igor Leščeňa lescena Foto: ,
Igor Leščeňa na snímke z roku 2020.
debata (63)

Leščeňa bol zadržaný spolu s ďalšími zástupcami opozičnej platformy Schod. Bieloruské úrady vykonali domové prehliadky u viac ako 30 delegátov tejto platformy. Prehľadali aj Leščeňov byt. Následne ho zadržali a v súčasnosti sa nachádza vo väzbe.

Bezpečnostné zložky zadržali vo štvrtok ráno aj Andreja Dzmitryjeva, ktorý vlani kandidoval v prezidentských voľbách v Bielorusku. Dôvody jeho zadržania nie sú známe, informoval web Belsat.eu a dodal, že z asi 30 zadržaných aktivistov Schodu ich už medzičasom polícia prepustila na slobodu asi 20.

Bieloruský prezident Lukašenko 20. júla počas stretnutia s bieloruskými diplomatmi varoval, že tí, „ktorí nebudú stáť pri národe, krajine a prezidentovi, pocítia následky svojho konania“, napísal Belsat.eu.

korčok Čítajte aj Minister Korčok: Rozhodnutie bieloruského veľvyslanca vyvolalo rešpekt

Bývalý bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Leščeňa v auguste 2020 vyjadril ako prvý vedúci diplomatického zastupiteľstva svojej krajiny solidaritu s účastníkmi protestov, ktoré sa v Bielorusku konali po prezidentských voľbách.

„Som solidárny s tými, ktorí vyšli do ulíc bieloruských miest v rámci pokojných sprievodov, aby bolo ich hlas počuť,“ uviedol Leščeňa vo videu zverejnenom na portáli YouTube. Z postu veľvyslanca na Slovensku rezignoval 18. augusta 2020. Lukašenko Leščeňu z postu oficiálne odvolal 24. augusta 2020. Leščeňa bol v rokoch 2002 až 2006 Lukašenkovým asistentom pre zahraničnopolitické a zahraničnoeko­nomické záležitosti.

Platforma Schod

Dzmitryjev je okrem iného delegátom digitálnej platformy Zhromaždenie (v bieloruštine Schod), ktorá bola vytvorená ako priestor na vyjadrenie záujmov a názorov bieloruského národa. Ako poznamenala rozhlasová stanica RFI, Schod je alternatívou k celobieloruskému ľudovému zhromaždeniu, ktoré na podporu a v záujme presadenia svojich zámerov pravidelne zvoláva Lukašenko.

Platforma Schod bola spustená 6. januára tohto roku. Ako cieľ si stanovila „poskytnúť každému občanovi Bieloruska možnosť voliť predstaviteľov, ktorí budú zastupovať jeho záujmy, alebo byť volený“. Ako dôvod pre vznik tejto platformy poslúžili výzvy bieloruského vedenia k občanom, aby nominovali svojich zástupcov na vedenie celospoločenského a celoštátneho dialógu.

Keď však Lukašenko vo februári zvolal spomínané ľudové zhromaždenie, pozvanie naň nedostal žiaden zo zástupcov novej platformy – všetci delegáti boli výlučne nominovaní so súhlasom a podporou orgánov Lukašenkovho režimu.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Igor Leščeňa