Od zemetrasenia v talianskom Amatrice s 299 obeťami uplynulo 5 rokov

Taliansky premiér Mario Draghi a ďalší predstavitelia vlády si v utorok v meste Amatrice pripomenuli piate výročie ničivého zemetrasenia, ktoré si vyžiadalo takmer 300 obetí na životoch. Informovala o tom agentúra DPA.

24.08.2021 18:32
amatrice Foto:
Zničené budovy v centre talianskeho mesta Amatrice rok po ničivom zemetrasení, pri ktorom zahynulo okolo 300 ľudí.
debata

Premiér Draghi sa zúčastnil na bohoslužbe v Amatrice, ktoré bolo pri zemetrasení z veľkej časti zničené. Ešte predtým položil veniec pri pamätníku venovanému obetiam prírodnej katastrofy. Spomienkovú akciu naživo prenášala talianska televízia Rai News 24.

Domenico Pompili, biskup stredotalianskej diecézy Rieti, počas obradu za účasti niekoľkých stoviek občanov povedal, že rekonštrukcia zničeného mesta sa už „konečne začala“. Podľa neho je ale nevyhnutné nielen obnoviť stavby, ale aj vzťah medzi prírodou a človekom.

Zástupca starostu mesta Massimo Bufacchi povedal, že utorková pietna spomienka bola krutou pripomienkou žiaľu, ktorí obyvatelia prežili.

Škody viditeľné dodnes

Samotný premiér Draghi nemal v Amatrice prejav. Podľa správ miestnych médií na miesto priletel helikoptérou. Po skončení spomienkového zhromaždenia sa pripojil k virtuálnemu summitu skupiny G7 o situácii v Afganistane.

V auguste 2016 v skorých ranných hodinách postihlo mesto Amatrice zemetrasenie s magnitúdou 6,0. O život prišlo 299 ľudí a tisícky ďalších zostali bez strechy nad hlavou. Škody spôsobené katastrofou sú viditeľné dodnes. Mnoho ľudí stále žiada o príspevky na opravu svojich príbytkov. Na rekonštrukciu verejných budov a priestranstiev bolo vyčlenených 411 miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zemetrasenie #Amatrice