Výbuch v Kábule má 170 obetí. Biden: Teroristi evakuáciu nezastavia

Štvrtkový samovražedný útok pri kábulskom letiskiu si vyžiadal najmenej 170 obetí z radov afganských civilistov, uviedla stanica CBS News s odvolaním sa na nemenovaného afganského činiteľa.

26.08.2021 16:57 , aktualizované: 27.08.2021 23:36
Afganistan Kábul letisko výbuch Foto: ,
Dym stúpa po explózii na letisku v Kábule 26. augusta 2021.
debata (263)

O 170 mŕtvych informovala aj stanica CNN, ktorá údaj získala z afganského ministerstva zdravotníctva; rovnaké číslo uvádza aj agentúra AP a stanica BBC. Úrady zatiaľ novú bilanciu oficiálne nepotvrdili. Medzi obeťami je aj 13 amerických vojakov a dvaja britskí občania, zranených sú cez dve stovky ľudí.

Bilancia obetí teroristického útoku zverejnené jednotlivými médiami sa od seba veľmi líšia. Afganskí činitelia varovali, že skutočný počet mŕtvych bude zrejme oveľa vyšší ako doterajší oficiálny počty, ktoré hovorili o stovke obetí, pretože niektoré telá mohli z miesta výbuchov odniesť príbuzní. Agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa kábulskej nemocnice uviedla, že výbuchy zabili 79 Afgancov.

Evakuácia bude pokračovať

Americký prezident Joe Biden oznámil, že evakuácia z letiska bude pokračovať, hoci reálna hrozba ďalšieho teroristického útoku trvá.

„Zachránime Američanov a dostaneme odtiaľ našich afganských spojencov,“ vyhlásil vo štvrtok pred novinármi. Potvrdil súčasne termín 31. augusta, kedy sa má skončiť sťahovanie amerických síl z Afganistanu. Aj potom sa Spojené štáty budú snažiť dostať z krajiny Afgancov, ktorí pomáhali USA v uplynulých rokoch. Za svojím rozhodnutím ohľadom stiahnutia jednotiek z Afganistanu si šéf Bieleho domu stojí.

„Nenecháme sa odradiť teroristami. Dostaneme všetkých Američanov von,“ sľúbil Biden. „Dokončíme našu misiu a aj po stiahnutí vojakov budeme pokračovať v určovaní prostriedkov, za pomoci ktorých dokážeme nájsť akéhokoľvek Američana, ktorý sa chce dostať z Afganistanu. Nájdeme ich a dostaneme ich von,“ dodal podľa BBC.

Republikáni žiadajú hlavu Bidena

Pre smrť amerických vojakov pri explóziách pri kábulskom letisku znejú z radov republikánskej opozície výzvy na odstúpenie prezidenta Bidena a jeho vlády. „Joe Biden, (viceprezidentka) Kamala Harrisová, (minister zahraničia) Antony Blinken, (minister obrany) Lloyd Austin a (najvyššie postavený americký generál Mark) Milley by mali všetci odstúpiť alebo čeliť impeachmentu (ústavnej žalobe) a odvolaniu,“ zareagovala senátorka Marsha Blackburnová podľa serveru Daily Wire na skutočnosť, že hodiny po útoku nebolo možné prezidenta Bidena zastihnúť a odmietal sa baviť s novinármi.

Biden čelí najvážnejšej kríze od svojho nástupu do Bieleho domu a prezident sa zdá byť paralyzovaný situáciou, ktorú nepredvídal, zatiaľ čo koniec afganskej misie sa pre neho mení v katastrofický scenár, poznamenala agentúra AFP ešte pred Bidenovou tlačovou konferenciou.

Bidenovej vláda je obviňovaná z chaotickej a krvavej evakuácie, ktorá sa vážne rozbehla až po páde afganskej vlády podporovanej USA a prevzatí moci Talibanom, pripomenula AP. Dodala, že štvrtkové útoky určite zosilnia politický tlak zo všetkých strán na Bidena, ktorý už bol pod paľbou silnej kritiky, že nezačal s evakuáciou skôr – už v apríli oznámil, že ukončí vojnu a že do septembra budú všetky jednotky stiahnuté.

Vodca republikánov v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy vyzval predsedníčku Nancy Pelosiovú, aby zvolala zasadnutie kvôli prijatiu zákona, ktorý by zakázal stiahnutie USA, kým nebudú všetci Američania preč z Afganistanu. Pelosiovej kancelária také návrhy odmietla ako „prázdne triky“, dodala AP.

Ťažký deň

„Dnes je ťažký deň,“ povedal vo štvrtok veliteľ amerických ozbrojených síl na Blízkom východe generál Kenneth McKenzie, ktorý sa na tlačovom brífingu hovorcu Pentagónu Johna Kirbyho zúčastnil prostredníctvom videospojenia.

Napriek útokom, ku ktorým sa medzitým podľa agentúry Reuters prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS), bude americká armáda pokračovať v evakuačnej operácií, dodal generál s tým, že v Afganistane sa momentálne nachádza ešte približne 1000 amerických občanov.

„Naďalej sa zameriavame na ochranu našich síl a evakuantov, pretože evakuácia pokračuje. Dovoľte mi objasniť, že aj keď sme zarmútení stratami na životoch, Američanov i Afgancov, aj tak pokračujeme vo vykonávaní misie. Naša misia je evakuácia amerických občanov, štátnych príslušníkov tretích krajín, držiteľov špeciálnych imigračných víz, personálu ambasády USA a Afgancov v ohrození. Napriek tomuto útoku v našej misii pokračujeme,“ povedal McKenzie.

Viac ako 100-tisíc evakuovaných

„Dnes (vo štvrtok) máme na rampe 5000 evakuantov, ktorí čakajú na lety. Od 14. augusta sme evakuovali viac než 104 000 civilistov, z toho viac ako 66 000 (evakuovali) Spojené štáty a viac ako 37 000 naši spojenci a partneri …Ako včera povedal minister zahraničných vecí (Antony Blinken), sme presvedčení, že v tejto chvíli zostáva v Afganistane asi niečo cez 1000 Američanov,“ priblížil McKenzie.

Generál dodal, že USA sú pripravené „zakročiť voči tým, ktorí sú zodpovední za útoky v Kábule“. Zároveň potvrdil, že Washington z útokov viní teroristickú skupinu Islamský štát (IS), konkrétne jej odnož operujúcu na území Afganistanu, známu pod skratkou IS-K alebo ISIS-K.

Podľa spravodajcu Sky News Marka Stonea z Kábulu prichádzajú zábery, ktoré nie je možné odvysielať, „pretože sú také strašné“. Videá zachytávajú miesto výbuchu pred bránou letiska, kde čakali tisíce ľudí.

„Myslím si, že sa čoskoro ukáže, že počet (obetí) je oveľa, oveľa vyšší“, povedal Stone.

Odsúdenie Talibanu

Nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová medzitým potvrdila, že na kábulskom letisku je pristavené nemecké zdravotnícke lietadlo, ktoré je pripravené prepraviť ranených z Afganistanu.

Útoky, ktoré odsúdil aj Taliban, vyvolali pobúrenie v zahraničí. Okrem iného ich odsúdili francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová, generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg či predseda Európskej rady Charles Michel.

„Islamský emirát dôrazne odsudzuje bombový útok na civilistov na kábulskom letisku,“ uviedol podľa agentúry AFP Taliban vo vyhlásení s tým, že „k výbuchu došlo v oblasti, kde za bezpečnosť zodpovedajú americké sily“.

Američania ničia muníciu

V Kábule bola vo štvrtok večer počuť aj ďalšia veľká explózia. Podľa hovorcu hnutia Taliban explóziu spôsobili príslušníci americkej armády pri tom, ako likvidovali muníciu, informovala agentúra Reuters.

Podľa dvoch svedkov k výbuchu došlo vo vzdialenosti približne troch až štyroch kilometrov od letiska v Kábule.

Na talianske vojenské lietadlo pri odlete z Kábulu vypálili niekoľko striel

Na talianske vojenské lietadlo bolo vo štvrtok pri odlete z Kábulu vypálených niekoľko striel. K poškodeniu stroja však nedošlo. Uviedol to nemenovaný zdroj z talianskeho ministerstva obrany, informuje agentúra Reuters.

Taliansky novinár cestujúci zmieneným lietadlom zase stanici Sky TG24 povedal, že v lietadle cestovalo takmer 100 afganských civilistov. Pod paľbu sa stroj podľa jeho slov dostal niekoľko minút po štarte.

Talianska tajná služba sa ale nedomnieva, že terčom výstrelov malo byť samotné lietadlo. Podľa jej vyjadrenia mali výstrely zrejme rozohnať dav na letisku, uvádza agentúra Reuters.

Na vysoké riziko teroristického útoku na tamojšom letisku upozorňujú viacerí činitelia. Talianske vojenské lietadlo je ale zatiaľ zrejme prvým, ktoré sa od začiatku evakuačných letov dostalo do paľby, uvádza stanica Sky News.

K ukončeniu evakuácií z Kábulu, či jeho avizovaniu, pristúpilo v ostatnom čase – z bezpečnostných dôvodov – viacero krajín. Ukončenie takýchto letov dosiaľ oznámili Kanada, Dánsko, Belgicko či Poľsko. Evakuácie z Afganistanu plánuje do piatka zavŕšiť aj Španielsko a Francúzsko.

Afganské militantné hnutie Taliban obsadilo 15. augusta hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane. Desaťtisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať z tejto stredoázijskej krajiny do zahraničia. Západné krajiny začali s evakuačnými letmi pre svojich diplomatov, občanov a afganských spolupracovníkov, pričom sa naliehavo snažia evakuovať ľudí z krajiny pred 31. augustom.

263 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #výbuch #Taliban #Kábul #odchod USA z Afganistanu